Kaj najraje berejo Japonci? Murakamija in knjige za samopomoč

Novi roman Harukija Murakamija, ki je izšel aprila, je na Japonskem postal največja prodajna uspešnica leta 2013.

Objavljeno
04. december 2013 11.57
V. U., STA
V. U., STA

Če doma in po svetu cenjeni literat v domačem okolju doseže tudi velik prodajni uspeh, je to dobra novica. Z Japonske poročajo o velikem uspehu najnovejšega romana Harukija Murakamija, ki so ga od aprila, ko je izšel, do danes prodali že v več kot milijon izvodov, s čimer je prodrl na sam vrh najbolj prodajanih japonskih knjig.

Roman s protagonistom, ki se spopada s svojo preteklostjo, je na trgu prekosil poplavo knjig za samopomoč. Po besedah Murakamijevega založnika so prodali že več kot milijon njegovih izvodov.

V prostem prevodu pomeni naslov romana Brezbarvni Tsukuru Tasaki in njegova leta romanja, njegov angleški prevod pa napovedujejo za prihodnje leto.

Drugo mesto na 12-mesečni lestvici, ki jo je od novembra 2012 pripravila japonska založniška hiša Nippon Shuppan Hanbai, je zasedla knjiga zdravnice, ki opozarja na nevarnost prezgodnjih operacij raka, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Murakami, ki živi med ZDA in Japonsko, ima po vsem svetu številne ljibitelje, kot je znano, pa je letos (znova) vodil tudi na stavnicah kandidatov za Nobelovo nagrado za literaturo. Te sicer ni dobil.

Njegova dela označujejo za lirično in nadrealistično prozo, v kateri opisuje junake na obrobju japonske družbe, prevedena pa so v skoraj 40 jezikov.

V slovenskem prevodu so med drugim na voljo njegovi romani Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik, delo O čem govorim, ko govorim o teku, zbirka kratke proze Slon izginja ter trilogija 1Q84.