Katja Perat prva dobitnica literarne nagrade kritikov

Društvo slovenskih literarnih kritikov ji je kritiško sito podelilo za pesniški prvenec Najboljši so padli.

tor, 19.06.2012, 18:00
Katjo Perat nekateri dojemajo kot glasnico generacije, rojene v letih okrog osamosvojitve.

Prvi mariborski knjižni sejem Mariber je včeraj v starem Casinoju oziroma Veliki kavarni na Glavnem trgu postregel z novo nagrado: Društvo slovenskih literarnih kritikov je prvič podelilo kritiško sito za najboljšo slovensko knjigo leta 2011.

Po prvem krogu glasovanja foruma literarnih kritikov, ki je potekalo v celoti anonimno, je ostalo na situ sedem nominiranih knjig šestih avtorjev: Marko Sosič­ je bil z zbirko zgodb Iz zemlje in sanj (Litera) nominiran tudi za Dnevnikovo fabulo za najboljšo zbirko kratke proze, Barbara Korun je s četrto pesniško zbirko Pridem takoj (KUD Apokalipsa) lani prejela Veronikino nagrado, ki je tradicionalno namenjena najboljši pesniški zbirki minulega leta. Mojca Kumerdej je z zbirko zgodb Temna snov (Študentska založba, zbirka Beletrina) naletela na izjemno dobre odzive kritikov, Andrej E. Skubic je za roman Koliko si moja? (Študentska založba, zbirka Beletrina) prejel nagrado Prešernovega sklada, je pa tudi med petimi finalisti letošnje Delove nagrade za roman leta kresnik, Miklavž Komelj pa je v sedmerici nomiranih del pristal z dvema deloma, s pesniškima zbirkama Modra obleka (ZAK, Previharimo viharje) in Roke v dežju (LUD Literatura, zbirka Prišleki).

Letos je kor prva slavila Katja Perat.

 

DEKONSTRUIRAJ ME

Jaz
(s svojim svobodomiselnim odnosom do resničnosti)
sem neka popolnost.
Zlate sanje avantgardistov
Razstavljena identiteta,
Zmagoslavje nekoristne komplikacije,
Dekle, ki se je spremenilo v pralni stroj,
Razkosano telo
Raztreseno po puščavi-
Za to smo se borili,
To je kraljestvo,
Ki je obračunalo s fašizmom,
Jaz sem vaša zmaga.
Hvala.
Ne potrebujem pozornosti,
Ne zahtevam ljubezni,
Z vesoljem sva poravnala račune,
Nobenih uslug mi ne dolguje.
Sem izmišljena popolnost,
Sem neskončno izmišljenih popolnosti,
Ki zahtevajo neskončno vzdrževanje,
Sem, kar sem,
Sem, kar znam,
Sem, kar sem si izborila,
Sem, od česar se obračam,
Sem, proti čemur sem obrnjena,
Sem, kar mi pripisujete,
Sem, kar neopaženo zdrsne mimo.
Dekonstruiraj me,
To je edina intimna zahteva, ki jo lahko postavim,
Dekonstruiraj me,
Vzemi me iz literature
In me pripravi za ljubezen.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
slovenec sem

Katja je dobra pesnica in ji cestitam, ker je dobra!
sicer je pa to ze na meji, ne, cez mejo dobrega okusa. koliko nekih nagrad pa ste si ze izmislili dragi literati? osedeni ste z nagradami, zalostno in prismuknjeno obenem!

21. junij 2012, ob 11:43:11
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej