Knjiga Seks v Vatikanu - dvojno življenje duhovnikov

Novinar, ki je lani objavil reportažo o homoseksualnih orgijah v rimskih klubih, je izdal knjigo s še nazornejšimi opisi.

pet, 17.06.2011, 17:07

Ko je novinar Carmelo Abbate lani v italijanski reviji Panorama objavil reportažo o homoseksualnih duhovnikih in njihovih seksualnih orgijah v rimskih klubih, se je o tem govorilo po vsem svetu in odzval se je tudi Vatikan. Novinarjevi opisi so bili zelo nazorni, kajti sam se je, da je prišel do informacij, predstavljal za homoseksualca. Pred dvema mesecema pa je objavil knjigo z naslovom Sex and the Vatican (Seks v Vatikanu), v kateri so opisi še nazornejši, vendar o njej ne molči le Vatikan, ampak vsa Italija, kar je pomenljivo.

Z izjemo kratkih zapisov ob izidu knjige se časopisi o njej niso razpisali, kot bi bilo pričakovati glede na temo. Cerkev ima v Italiji velik vpliv, ampak sploh ni rečeno, da so molk izposlovali cerkveni dostojanstveniki. Zavest o pripadnosti Cerkvi je v tej državi tako zakoreninjena, da so do njenih škandalov tamkajšnji mediji praviloma prizanesljivejši kot v drugih zahodnoevropskih državah ali v Ameriki. Da o knjigi molči Vatikan, pa sploh ne preseneča glede na to, da je desetletja molčal o zlorabah otrok.

Knjiga je res za marsikoga senzacionalistična, vendar v Italiji ne v cerkvenih ne v laičnih krogih ne razpravljajo niti o njeni verodostojnosti ali morda spornem pristopu avtorja, ki se je kot preiskovalni novinar lažno predstavljal. Do zdaj je izšla v Italiji, Švici, Belgiji, Kanadi in Franciji, kjer so o njej objavili največ člankov, avtor pa je bil tudi gost televizijske oddaje.

Obsega 400 strani in opisuje dvojno življenje precejšnjega dela duhovnikov, ki čez dan mašujejo in spovedujejo, ponoči pa zaživijo drugo življenje. Govori o njihovih ljubicah in otrocih, tudi o prisilno splavljenih, plačilih Cerkve za molk mater, ki imajo otroke duhovnikov in za vzdrževanje nezaželenih otrok. Pripoveduje tudi o spolnem zlorabljanju redovnic, ki jih njihovi redovi prisilijo v splav, če zanosijo. Največkrat jih potem naženejo iz samostanov, medtem ko duhovnika, ki je oplodil redovnico, premestijo v drugo župnijo ali ga pošljejo na študij v drug kraj.

Avtor je s skrito kamero snemal pogovore in prizore, ki jih je na svoji spletni strani objavila Panorama. Začel je v zasebnih rimskih klubih in savnah ter nadaljeval v drugih italijanskih mestih in zunaj Italije.

Abbate pravi, da želi s knjigo predvsem opozoriti na molk Cerkve, ko gre za škandale v njenih vrstah ter na dvojno moralo, ki bi si jo kler, ki pridiga drugim o moralnih vrednotah, smel še najmanj privoščiti.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
10 komentarjev
generacija50

Glede na toliko komentarjev, predvidevam, da ste komentatorji knjigo prebrali. Knjige ni mogoče dobiti v knjižnjicah, tudi prevedena še ni. Zelo bi bila hvaležna, če mi lahko kdo sporoči, kje je možno knjigo kupiti. Skušala sem jo naročiti na BOL.it, pa je poštnina za Slovenijo vreden za dve knjigi.

27. julij 2011, ob 19:11:48
Neznan

imam občutek da je recept za "uspeh" takšen: napadaj cerkev, bodi prostaški in predvsem prostaško&grafično nazorno piši o seksu.

komu mar če objaviš laži ali prikrojene pol laži. ves svet razmišlja o seksu, zato je treba tudi tistim ki se delajo da ne počnejo tega dokazati da točno to počnejo.vse v smislu "vsi smo krvavi pod kožo". Zakaj bi bil pa posameznik boljši od ostalih, če so pa "ta boljši enaki" nam.

sej se ve za kaj se gre

21. junij 2011, ob 22:16:43
Akuna Matata

Vcasih so knjige sezigali ali prepovedovali. V bliznji preteklosti so jih odsvetovali. Danes je najboljsa metoda..enostavno ignorirati. V casu polucije medijev je treba lociti pomembno od nepomembnega.

18. junij 2011, ob 21:20:24
mamba

Kdo pravi, da mora far biti veren in moralen? On mora znati kako verovati in mora znati kako biti moralen, ko nastopa v cerkvi,za to se je tudi šolal. Skratka mora obvladati obrt.

18. junij 2011, ob 17:16:03
Szlomšek

Kaj ko tudi pri nas naše farje popisali, take ki nimajo več tiča, ker so jim ga odrezali in take,ki vlačijo poročene žene, čeprav govorijo drugačew? Hinavščina brez primere!

18. junij 2011, ob 12:01:54
jlpktnst

A to koga sploh še preseneča?

Najbolj smešno je blo ko so penili za pornografijo na t-2... še pomnete? Oni bi za nas eno moralo ,zase pa drugo. Tako je tudi s vsemi ostalimi svetovnimi voditelji. Eno moralo zase drugo za "ljudstvo".

18. junij 2011, ob 11:12:44
Юзер

Katoliški farji seksajo? In other news; the sky is blue.

17. junij 2011, ob 23:46:52
Delolo

Ljudmila Novak in Aleš Primc bosta v referendumsko odločanje o družinskem zakoniku uvrstila tudi zahtevo za izobčenje homoseksualnih duhovnikov, ki se udeležujejo v prispevku omenjenih orgij, pa tudi redovnic, ki nečistujejo. Baje imata popolno podporo kardinala, znanega po besedah kot "gnusoba".

17. junij 2011, ob 21:12:45
čuk

Sovražim nezakonske matere pankrtov ... in zakonske pare , ki niso cerkveno poročeni ... ter otroke , ki enako kot živali niso krščeni.

Tudi pred seksom je potrebno moliti... edino molitev je božja kontracepcija. Seks je namenjen izključno rojevanju otrok.

17. junij 2011, ob 20:50:54
Neznan

in verniki še vedno verjamejo tem sprevrženim dvoličnežem ter jim za njihove laži nosijo denar....

17. junij 2011, ob 20:37:43
10 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej