Knjiga Seks v Vatikanu - dvojno življenje duhovnikov

Novinar, ki je lani objavil reportažo o homoseksualnih orgijah v rimskih klubih, je izdal knjigo s še nazornejšimi opisi.

pet, 17.06.2011, 17:07

Ko je novinar Carmelo Abbate lani v italijanski reviji Panorama objavil reportažo o homoseksualnih duhovnikih in njihovih seksualnih orgijah v rimskih klubih, se je o tem govorilo po vsem svetu in odzval se je tudi Vatikan. Novinarjevi opisi so bili zelo nazorni, kajti sam se je, da je prišel do informacij, predstavljal za homoseksualca. Pred dvema mesecema pa je objavil knjigo z naslovom Sex and the Vatican (Seks v Vatikanu), v kateri so opisi še nazornejši, vendar o njej ne molči le Vatikan, ampak vsa Italija, kar je pomenljivo.

Z izjemo kratkih zapisov ob izidu knjige se časopisi o njej niso razpisali, kot bi bilo pričakovati glede na temo. Cerkev ima v Italiji velik vpliv, ampak sploh ni rečeno, da so molk izposlovali cerkveni dostojanstveniki. Zavest o pripadnosti Cerkvi je v tej državi tako zakoreninjena, da so do njenih škandalov tamkajšnji mediji praviloma prizanesljivejši kot v drugih zahodnoevropskih državah ali v Ameriki. Da o knjigi molči Vatikan, pa sploh ne preseneča glede na to, da je desetletja molčal o zlorabah otrok.

Knjiga je res za marsikoga senzacionalistična, vendar v Italiji ne v cerkvenih ne v laičnih krogih ne razpravljajo niti o njeni verodostojnosti ali morda spornem pristopu avtorja, ki se je kot preiskovalni novinar lažno predstavljal. Do zdaj je izšla v Italiji, Švici, Belgiji, Kanadi in Franciji, kjer so o njej objavili največ člankov, avtor pa je bil tudi gost televizijske oddaje.

Obsega 400 strani in opisuje dvojno življenje precejšnjega dela duhovnikov, ki čez dan mašujejo in spovedujejo, ponoči pa zaživijo drugo življenje. Govori o njihovih ljubicah in otrocih, tudi o prisilno splavljenih, plačilih Cerkve za molk mater, ki imajo otroke duhovnikov in za vzdrževanje nezaželenih otrok. Pripoveduje tudi o spolnem zlorabljanju redovnic, ki jih njihovi redovi prisilijo v splav, če zanosijo. Največkrat jih potem naženejo iz samostanov, medtem ko duhovnika, ki je oplodil redovnico, premestijo v drugo župnijo ali ga pošljejo na študij v drug kraj.

Avtor je s skrito kamero snemal pogovore in prizore, ki jih je na svoji spletni strani objavila Panorama. Začel je v zasebnih rimskih klubih in savnah ter nadaljeval v drugih italijanskih mestih in zunaj Italije.

Abbate pravi, da želi s knjigo predvsem opozoriti na molk Cerkve, ko gre za škandale v njenih vrstah ter na dvojno moralo, ki bi si jo kler, ki pridiga drugim o moralnih vrednotah, smel še najmanj privoščiti.

Prijavi sovražni govor