Knjige, ki jih mnogi ne preberejo do konca

Lestvice neprebranih knjig: Bralci po nekaj straneh lahko odložijo tako šund kakor klasična književna dela.

Objavljeno
22. julij 2014 18.04
1.10.2012 Sicilija, Italija. Pocitnisko branje.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Poleti se navadno ukvarjamo s tem, katere knjige brati med počitnicami, in včasih si pri ­izbiri pomagamo z lestvicami najbolj branih knjig. Zanimiv­ je tudi pogled na naslove knjig, ki jih bralci pogosto začnejo brati,­ vendar jih ne preberejo do konca.

Profesor matematike na univerzi­ Wisconsin Jordan Ellenberg je s pomočjo kindla, ki bralcem omogoča označevanje najbolj priljubljenih stavkov, ugotovil, da je bilo v številnih knjigah vseh pet najbolj priljubljenih stavkov označenih sumljivo blizu začetku knjige. Po tem je sklepal, da te knjige niso bile prebrane do konca. Profesor pravi, da je treba njegove ugotovitve jemati bolj za zabavo in da nikakor niso znanstvene.

Nezanimivi Hawking

Indeks, ki označuje branost, je dobil z deljenjem povprečne »priljubljene« strani s skupnim številom strani knjige. Po tem izračunu je knjiga, ki so jo bralci najpogosteje odložili, avtobiografija Hard Choices­ Hillary Clinton, saj naj bi se do konca prebilo le 1,9 odstotka bralcev.

Tudi znamenite knjige Stephena­ Hawkinga Kratka zgodovina časa ljudje menda ne preberejo do konca, saj je matematik izračunal, da povprečen bralec izbere svoj priljubljeni stavek na prvih desetih straneh.

O knjigi ekonomista Thomasa Pikettyja Kapital v 21. stoletju, o kateri so se razpisali številni časopisi po svetu kot zlepa ne o nobeni in so jo po pomenu mnogi primerjali z Marxovim Kapitalom, matematik Jordan Ellenberg ugotavlja podobno. Do konca jo je menda prebralo le 2,4 odstotka bralcev.

Bolje se godi tako imenovani pornografiji za mame Petdeset odtenkov sive avtorice E. L. James, a spet ne tako sijajno, kot bi sklepali po milijonih prodanih izvodov. Menda jo je do konca prebralo 25,9 odstotka ljudi. Bolje jo je odnesla najstniška uspešnica Kruto maščevanje iz serije Igre lakote avtorice Suzanne Collins.

Med opuščenimi je tudi knjiga uglednega avtorja Davida Fosterja Wallacea Infinite Jest (Brezkončna burka), skozi katero se je prebilo le 6,4 odstotka bralcev. Veliko bolj presenetljivo je, da se do konca lahko pretolče le slaba tretjina bralcev Velikega Gatsbyja, berljive literarne študije o ameriški visoki družbi med vojnama avtorja Francisa Scotta Fitzgeralda.

Z ne do konca prebranimi knjigami se ukvarja tudi Goodreads, največji spletni portal o knjigah. Med razlogi, da so bralci odložili knjige, navajajo počasno in dolgočasno zgodbo, nesmiseln zaplet, antipatične like in celo nemoralo.

Rowlingova ni za odrasle

Goodreads je sestavil lestvico petih knjig, ki so jih bralci odložili po nekaj prebranih straneh. Na vrhu so Nadomestne volitve J. K. Rowling, največkrat pa te knjige niso mogli prebrati pisateljičini oboževalci knjig o Harryju Potterju. »Kje je magija?« se je vprašal eden od 19 milijonov obiskovalcev strani. Sledi razvpita 50 odtenkov sive. Na tretjem mestu je roman Jej, moli, ljubi avtorice Elizabeth Gilbert, ki je po drugi strani mnoge navdušil, vsekakor bolj bralke kot bralce. Po neprebranosti sledita knjigi Moški, ki sovražijo ženske Stiega Larssona ter Wicked, ki jo je napisal ameriški pisatelj Gregory Maguire.

Zanimivo je, da je kar 40 odstotkov vprašanih dejalo, da knjigo preberejo do konca, četudi jim ni všeč, ker si ne želijo pustiti stvari nedokončanih ali ker morajo vedeti, kaj se je na koncu zgodilo. Nekaj več kot 15 odstotkov bralcev opusti knjigo pred 50. stranjo, 28 odstotkov pa na 100. strani.

Ulikses na vseh seznamih

Ko je govor o književnih klasikih, je na prvem mestu tega neslavnega seznama Kavelj 22 Josepha Hellerja,­ sledijo Gospodar prstanov J. R. R. Tolkiena, Ulikses Jamesa ­Joycea, Moby Dick Hermana Melvilla ter Atlasov skomig Ayn Rand. Goodreads­ je sestavil študijo na podlagi podatkov iz preteklih šestih let, ko so obiskovalci portala ob naslovu knjige napisali tudi podatek, ali so jo prebrali do konca.

Svojo lestvico je sestavil tudi britanski časopis Times. Ta je razdelil dela na fikcijska in nefikcijska in v obeh kategorijah predstavil po deset najbolj neuspešnih.

Eno od največjih presenečenj v kategoriji fikcije je prvo mesto Vernon God Little D. B. C. Pierra, ki so jo samo v Britaniji prodali v več kot šeststo tisoč izvodih, njen avtor pa je dobil ugledno nagrado man booker, vredno petdeset tisoč funtov.

Kar 32 odstotkov anketiranih je izjavilo, da v drugi knjigi iz ciklusa o čarovniku Harryju Potterju ­Harry Potter in ognjeni kelih niso našli magije, ki bi jih prepričala, da bi knjigo prebrali do konca. Tudi na tem seznamu je Ulikses. Tisoč strani Uliksesa, ki velja za mojstrovino, ni zmoglo prebrati kar 28 odstotkov vprašanih, s čimer se je uvrstil na tretje mesto neprebranih knjig za Harryjem Potterjem.

Dostojevski in Tolstoj

Na Timesovem seznamu so tudi Satanski stihi Salmana Rushdieja, ki jo je pred koncem odložilo 21 odstotkov anketiranih, Atlas oblakov Davida Mitchella, Alkimist Paula Coel­ha, Vojna in mir Leva Tolstoja, Bog malih stvari Arundhati Roy, Zločin in Kazen F. M. Dostojevskega.

Avtor te raziskave Kevin Killeen, profesor angleške književnosti na univerzi v Leedsu, je povedal, da ga je najbolj presenetilo prvo mesto knjige Vernon God Little, ki se je tako dobro prodajala in dobila najprestižnejšo književno nagrado Združenega kraljestva. To lahko pojasni le tako, je dejal, da se ljudje lotijo branja te knjige z velikimi pričakovanji, ki pa se hitro razblinijo.

Na prvem mestu Timesove lestvice nefikcijskih knjig je The Blunkett Tapes o dneh Davida Blunketta, preživetih v vladi. Njenih 800 strani je bil prevelik in predolgočasen zalogaj za 35 odstotkov vprašanih.

Dolgočasni Beckham

Na seznamu so različne knjige, od nasvetov do tradicionalno branih biografij. Avtobiografija Billa Clintona Moje življenje je pred koncem izgubila 30 odstotkov bralcev kljub avtorjevemu odkritemu prikazu svojega zakona in podrobnosti iz zveze z Monico Lewinsky.

Bralce je izgubila tudi knjiga Downing Street Years (Leta na Downing Streetu) britanske premierke Margaret Thatcher. Nezanimive državnike lahko tolaži dejstvo, da jim je za petami po neprebranosti kralj svetovnega jet seta, nogometaš David Beckham s svojo avtobiografijo. Očitno njegovo življenje sploh ni tako zanimivo, kot se zdi.

Da bi bili rezultati raziskave čim bolj verodostojni, so anketirance izbrali z metodo slučajnega vzorca. Statistični podatki so pokazali, da kar 35 odstotkov anketiranih preneha brati roman pred koncem ne glede na naslov. Povprečni Britanec v življenju porabi vsega štiristo funtov za nakup knjig, od katerih jih polovico ne prebere do konca. Avtor študije meni, da če že Britanci tako težko berejo, so vsaj iskreni. Čeprav Uliksesa ne morejo brati, ga imajo za briljantno književno delo.

Vse lestvice je treba jemati z malo rezerve. O enem od paradoksov lestvic govori tudi to, da so nekatere knjige, ki so se na tem seznamu najslabše izkazale, hkrati na lestvicah najbolj branih knjig.