Knjigi tedna: Mumin in morje ter Mumin se zaljubi

Tove Jansson. Založba Sanje, Ljubljana 2014, prevod Nada Grošelj.

Objavljeno
17. november 2014 16.52
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

To pot imamo kar dve knjigi tedna, saj se je med dvema stripoma Tove Jansson težko odločiti samo za enega, odlična sta namreč oba. Mumini, ljubki in brihtni skandinavski trolčki, osvajajo Slovenijo zadnjih nekaj let, pred tem smo jih bolj slabo poznali, pa čeprav so že dolgo prave pop ikone.

Njihova slava se je začela širiti, ko je v petdesetih objavljal muminske stripe britanski časopis The Evening News, ki je imel v tistem času velik doseg. Od takrat so se iz knjig preselili v gledališke predstave, lutke, na film, na različne izdelke, v tematske parke in še kam, v knjižni obliki pa so jih prodali v 15 milijonih izvodov v 45 državah.

Letošnje leto je v znamenju muminov, saj praznujemo stoletnico rojstva muminmame Tove Jansson (1914–2001). Bila je zelo zanimiva in samosvoja oseba: predana je bila umetnosti, živela pa je s partnerico, in to v času, ko je bila lezbičnost na Finskem še ­nezakonita.

V svetu muminov se jasno kažejo njena življenjska načela: mumini so svobodnjaški, avanturistični,­ sočutni, naravovarstveni in humorni. Kot take jih spoznavamo tudi v stripih Mumin in morje ter Mumin se zaljubi. V prvem se Muminočka odloči, da bo šla družina živet k svetilniku na samotni otok, saj bo tam iskal navdih za pisanje romana o morju.

Stvari se obrnejo po svoje, saj družina na tem osamljenem kraju spozna kar nekaj nenavadnih bitij, vključno z duhci in vodnimi pošastmi, in doživi preizkušnje, ki jo pripeljejo nazaj domov. Muminočka namreč spozna, da mu je usojeno napisati roman o tem, kako pogreša domačo verando.

Kakšna sreča, saj bo Muminmama spet lahko gojila rože na domači zemlji, ne pa jih samo risala na stenah svetilnika. V stripu Mumin se zaljubi se mumini znajdejo sredi poplave. Mumin iz vode reši primadono gostujočega cirkusa La Guno, stvar pa postane zapletena, ker mu ta lepotica povsem zmeša glavo.

Smrkljica je zaradi tega seveda zelo prizadeta in se dela, da Mumin zanjo ne obstaja. Po takih in drugačnih peripetijah se voda naposled umakne in spori v muminskem življenju se poravnajo.

Oba stripa se dogajata na relaciji družina, dom, narava. Slednja je nekako ogrožujoča, čeprav hkrati ponuja muminski družini veliko inspiracije.

Lekcija, ki se je naučimo od muminov, je lekcija prijaznosti, ljubeznivosti in nežnosti v medsebojnih odnosih, spoštovanja drugih in narave, radovednosti in ustvarjalnosti. Življenje je avantura, polno presenečenj in novih spoznanj, in zato ga je vredno živeti. Stripi, objavljeni v priročnem formatu, so tudi vizualno izjemno dodelani.