Knjižnično nadomestilo po rebalansu za vse avtorje četrtino nižje

Letos si bodo lahko razdelili 617.258 evrov.

Objavljeno
22. maj 2012 14.34
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Rebalans državnega proračuna za knjižnično nadomestilo za letošnje leto določa 617.258 evrov, kar je 25 odstotkov manj glede na leto 2011. Pri neposrednem izplačilu avtorjem se prag izposoj zaradi tega ne bo dvignil, ampak se bo vsem avtorjem nadomestilo enakomerno znižalo, je za STA pojasnila Martina Fekonja z Javne agencije za knjigo (JAK).

Na podlagi 6. člena pravilnika o izvajanju knjižničnega nadomestila so sredstva za posamezno vrsto knjižničnega gradiva namenjena avtorjem in delovnim štipendijam za ustvarjalce, razmerje je 50 proti 50.

V razrezu sredstev avtorji izvirnih monografskih publikacij dobijo 60 odstotkov, prevajalci monografskih publikacij 20 odstotkov, ilustratorji in fotografi monografskih publikacij 15 odstotkov, avtorji glasbe, besedil, scenarijev, režiserji filmov in direktorji fotografije pa pet odstotkov.

Podeljevanje štipendij urejajo stanovska društva. Kot je pojasnila predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) Dušanka Zabukovec, bo število štipendij toliko, kot bi jih sicer bilo glede na pravilnik, zneski pa bodo nižji.

»DSKP je za štipendije že prej dobil le tretjino tolikšen znesek kot Društvo slovenskih pisateljev pri približno enakem številu prosilcev oziroma članov, kar je glede na avtorsko delo pisateljev in prevajalcev ponižujoče. Razmerje bo zdaj za prevajalce še slabše, kar je po mnenju članstva neutemeljeno, zlasti glede na to, da je med prevajalci večina samozaposlenih,« je poudarila Zabukovčeva.

Kot je znano, je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport JAK tako kot za vse druge programske postavke tudi za knjižnično nadomestilo znižalo sredstva za 25 odstotkov glede na leto 2011.