Kresnik Davorinu Lenku za roman Telesa v temi

Razglasitev dobitnika 24. kresnika, Delove nagrade za najboljši roman leta, je pospremil močan dež.

Objavljeno
23. junij 2014 16.16
Posodobljeno
23. junij 2014 20.00
Tone Peršak, Davorin Lenko, Jasmin B.Frelih in Evald Flisar (tudi Jurij Hudolin, ki ni na fotografiji), so letošnji finalisti za Delovo nagrado Kresnik. Ljubljana 23.maja 2014.
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

22:30: Davorinu Lenku je vendarle uspelo prižgati kres. S tem se je uradni del prireditve končal.

21.55: Zvonijo zvonovi. Večer je na vrhuncu. Najboljši roman leta je razglašen. To je delo Telesa v temi. Davorinu Lenku ček za 5000 evrov predaja urednice kulturne redakcije Dela Tanja Jaklič.

Nagrajenec in gosti se v poletnem dežju ob zvokih pesmi Zrejlo je žito odpravljajo v povorki proti kresu. Bo lahko zagorel?

21.45: Pred zadnjo predstavitvijo glasbeni predah: sonet 49 Pabla Nerude v izvedbi Zvezdane Novakovič in Katje Šulc.

Dežuje.

Evaldu Flisarju ni uspelo pripotovati iz Azije na Rožnik. Njegov roman Začarani Odisej predstavlja Boštjan Narat s kratkim odlomkom.

21.30: Trio Tori, v zasedbi Jure Tori na harmoniki, Ariel Cubria na kitari in Enea Bari na kontrabasu, igra nežni tango. Plesalka pripleše mimo miz s četrto knjigo v roki. Na oder prihaja Jurij Hudolin.

V Ingrid Rosenfeld, romanu Jurija Hudolina, je pripovednica ženska; ženska, ki daje človeško življenje. Moški ima drugo vlogo. »Koža Ingrid Rosenfeld je moja koža. Navdih zanjo je bila moja stara mama, ki je nisem dobro poznal, poznal sem jo na kratko rok. Dala mi je toplino, ki ni posesivna, ni materinska, je lahko zelo mimobežna, a veliko da.«

21.15: V studiu Kresnik je gost Tone Peršak in roman Usedline, ki govori o otroštvu in odraščanju. »Kot otrok sem bil pogosto izpostavljen roganju ali drugemu nasilnemu vedenju vrstnikov. Zanimalo me je, kako otrok postaja oseba, osebnost z lastnim pogledom na svet. To se zgodi prej, kot si mislimo. V tem pogledu podcenjujemo otroke.«

21.00: Jasmin B. Frelih Katji Šulc pripoveduje o prvencu Na/pol, ki je dobil že nagrado za najboljši prvenec na knjižnem sejmu.

»Kot zgodovinar imam perspektivo Slovenije kot zelo prepišnega prostora. Na osebni ravni pa si v tem
globalnem prostoru vsak ustvarja svoj svet. Proces ustvarjanja se začne z željo.«

Še na mnoge želje, pravi Katja Šulc.

20.45: Žirija, predsednica dr. Alojzija Zupan Sosič, dr. Urška Perenič, Aljoša Harlamov in Delov novinar Igor Bratož, so je že zaprla v Cankarjevo sobo.

Davorin Lenko v pogovoru z Boštjanom Naratom pripoveduje o romanu Telesa v temi. »Klasično libido je naletel na slepo ulico, gre za hotenje stvari povedati drugače. Takšne stvari me fascinirajo, težko so razložljive na objektiven način.«

20.30: Oh, kako je duga pot, se sliši s hriba. Zvezdana Novaković nosi harfo. Gozdovi na Rožniku vse bolj šumijo. Obiskovalci se sprašujejo: bo vreme zdržalo? Bo nocojšnji kresni večer lahko čaroben?

Katja Šulc in Boštjan Narad pojeta Tisti, ki ve in ona, ki zna. Per avtorjev, pet imen, pet del, pet pisav, pet svetovij ... Pet praprotnih semen za poslušanje govorice sveta, pet peres, položenih v neskončno prejo pripovedovanja.

Na oder prihajajo nominiranci. Jasmin B. Frelih, Jurij Hudolin, Davorin Lenko, Tone Peršak. Predstavili se bodo v Kresnikovem studiu. Evald Flisar je na poti. Žirija bo enega od njih razglasila za 24. dobitnika Kresnika za najboljši slovenski roman leta.

Začenjajo padati prve kaplje.

20.15: Mrak se spušča na vrh Rožnika. Klopi se polnijo. Razlega se zven harmonike, kontrabasa in kitare. Povsod po Sloveniji že dežuje, ugotavljajo obiskovalci, ki spremljajo vrememsko napoved na tablicah. Tekači na vrhu postanejo, se ozrejo naokoli in odhitijo naprej.

Zbrani so že vsi nominiranci, manjka le Evald Flisar, ki se danes vrača iz Azije. Med obiskovalci je tudi nekdanja odgovorna urednica Romana Dobnikar Šeruga, ki sledi tradiciji, na Kresniku je že petnajstič. Zbrani so tudi navijači posameznih nominirancev, ki držijo pesti za svoje favorite. Ti v sproščem klepetu priznavajo, da so rahlo vznemirjeni. Saša je iz Škofje Loke prišla spodbujat Jasmina B. Freliha, ker je odličen človek in pisatelj. Jurij Hudolin klepeta z Davorinom Lenkom. V bližini je tudi Tone Peršak. Kresničke so ob odru, s čevlji v rokah.

Zazvonili so zvonovi.