Lydia Davis prejela mednarodnega bookerja

Ameriška pisateljica je bila nagrajena za svoje kratke zgodbe

Objavljeno
23. maj 2013 14.35
BOOKS-MANBOOKER/LYDIADAVIS
J. G., kultura
J. G., kultura
Davisova se je preizkusila tudi v pisanju romana, ukvarja pa se še s prevajanjem iz francoščine in poučevanjem kreativnega pisanja. Njen edini roman ima naslov The End of the Story (Konec zgodbe), izdala pa je več zbirk kratkih zgodb.

Nagrado man booker, vredno 60 tisoč funtov (70 tisoč evrov), podeljujejo vsaki dve leti, medtem ko nagrado booker podelijo vsako leto. Poleg nagrajenke so bili letošnji finalisti: U. R. Ananthamurthy (Indija), Aharon Appelfeld (Izrael), Intizar Husain (Pakistan), Yan Lianke (Kitajska), Marie NDiaye (Francija), Josip Novakovich (Kanada), Marilynne Robinson (ZDA), Vladimir Sorokin (Rusija) in Peter Stamm (Švica). Mednarodnega bookerja lahko dobi katerikoli pisatelj na svetu, za bookerja pa se lahko potegujejo le avtorji iz držav Commonwealtha in Irske. Knjige za mednarodno nagrado morajo biti prevedene v angleščino in prevajalec lahko prejme 15 tisoč funtov.

Mednarodnega bookerja podeljujejo od leta 2005 in doslej so ga prejeli: Američan Philip Roth (2011), Kanadčanka Alice Munro (2009), Nigerijec Chinua Achebe (2007) in Albanec Ismail Kadare (2005).