Med Jurčičevimi nagrajenci 2011 tudi Marko Crnkovič in Peter Rak

Sklad Josipa Jurčiča je podelil Jurčičeve nagrade za publicistične in novinarske dosežke.

Objavljeno
05. marec 2012 19.59
Posodobljeno
05. marec 2012 19.59
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si

Ljubljana - Sklad Josipa Jurčiča je danes v Ljubljani slovesno podelil nagrade za izjemne novinarske dosežke, ki jih podeljuje že 19 let. Nagrado za leto 2011 so prejeli kolumnist Sobotne priloge Dela Marko Crnkovič, kolumnist Dela Peter Rak in kolumnist Reporterja Vinko Vasle ter nekdanji urednik spletnega portala MMC RTV Slovenija Uroš Urbanija.

Kot je zapisano v obrazložitvi, Crnkovič sodi med najodličnejše slovenske kolumniste. Njegovo novinarsko delo se je začelo v Delovi redakciji, med drugim pa se je kot kolumnist preizkusil tudi na Financah, Žurnalu in Dnevniku, leta 2010 pa se je vrnil na Delo. V Dnevnikovem Objektivu pa se je Crnkovič "vzpostavil kot občutljiv, avtonomen in kritičen opazovalec aktualnih družbenih in političnih fenomenov".

Crnkovič, ki je po lastnih ocenah napisal 3500 kolumen, se je ob tem zahvalil upravnemu odboru za priznanje, hkrati pa tudi vsem urednikom, ki so ga "kdaj angažirali, spodbujali in torelirali".

Nagrada Raku pa se utemeljuje z navedbami, da gre za novinarja in premišljevalca kulturnih fenomenov ter umetniških stvaritev. Rak se je po diplomi zaposlil na Delu kot novinar in publicist, deluje pa predvsem na področju kulture in umetnosti. O umetnosti in kulturi se na Slovenskem veliko govori, vse manj pa sta umetnost in kultura "zadeva refleksije in kritične besede", ravno to pa je prepoznavna poteza Rakovega kulturnega novinarstva.

"V današnjem času so velike zgodbe in so veliki ljudje, zato se splača vztrajati v tem poslu, v katerem marsikdo obupuje," pa je dejal Rak.

V obrazložitvi Vasletove nagrade je zapisano, da je s pisanjem v Reporterju Vasle v zadnjem obdobju "obudil, še bolj pa razvil novinarski izraz", v katerem se srečujeta predvsem humor in ironija. Svoje novinarsko in uredniško delo živi kot poslanstvo, pri tem pa je "brezkompromisno zavezan resnicoljubnosti, avtentičnosti in verodostojnosti". Vasle je dobljeno nagrado komentiral z besedami, da je nanjo dolgo čakal in je zanj velika čast, da jo je zdaj dobil, še navaja STA.

Poleg pluralnosti je bila pomembna politika Urbanije tudi ažurnost, pa je zapisano v obrazložitvi njegove nagrade. Urbanija je odpiral prostor vsem političnim opcijam, lani pa je prejel tudi častno priznanje Boruta Meška Združenja novinarjev in publicistov. V svojem novinarskem in uredniškem delu se je zavzemal za "kritiko in nadzor vsakokratne oblasti, za odpiranje tem, ki še vedno veljajo za prepovedane, hkrati pa je z etičnega stališča vedno skrbel za profesionalnost". Urbanija se je poleg upravnemu odboru zahvalil tudi "vsem tistim novinarjem, ki so si upali biti drugačni kljub izjemnim pritiskom".

Kot poroča STA se je slovesne podelitve sicer udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Sklad, ki nosi ime pisatelja, novinarja in urednika Josipa Jurčiča, sta decembra 1993 ustanovila skupščina Nove revije in upravni odbor Društva slovenskih pisateljev zaradi vse pomembnejše vloge medijev v slovenski družbi. Kot je dejal predsednik sklada Drago Demšar, se sklad sicer financira iz donacij, ki jih naklonijo posamezniki in gospodarske družbe.