Nastop Salmana Rushdieja na literarnem festivalu v Indiji ogrožen

Indijski islamski skrajneži književniku, s fatvo obsojenemu na smrt, prepovedujejo vstop v državo.

Objavljeno
18. januar 2012 10.45
Salman Rushdie
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Udeležba britansko-indijskega pisatelja Salmana Rushdieja na literarnem festivalu v indijskem mestu Jaipur je vprašljiva zaradi protestov indijskih islamskih skrajnežev, ki književniku, s fatvo obsojenemu na smrt, prepovedujejo vstop v državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ime Rushdieja, ki naj bi na petdnevnem literarnem festivalu kot govornik nastopil prvi dan, v petek, 20. januarja, in nato še v soboto, so umaknili s seznama govorcev, objavljenega na spletni strani festivala. Organizatorji so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da je bil umaknjen iz varnostnih razlogov, povzema STA.

Predsednik zvezne države Radžastan Ashok Gehlot je za televizijsko hišo NDTV dejal, da je Rushdie v nevarnosti, zato so prevzeli nadzor, povezali pa so se tudi z organizatorji. »Kljub temu ne moremo preprečiti, da pride, saj ima indijske korenine,« je dodal. Organizator festivala Sanjoy Roy pa je za AFP povedal, da književnika v petek še ne bo, ker so spremenili festivalski urnik.

Minuli teden je ena najbolj znanih islamskih univerz Darululoom Deoband vlado severne zvezne države Uttar Pradesh pozvala, da književniku zaradi blasfemičnega pisanja o islamu prepove vstop v državo.

Večdnevni festival literature v Jaipurju vsako leto privabi več 10.000 ljubiteljev literature iz Indije in drugod. Rushdie se je tega festivala udeležil že leta 2007.

Rushdie je avtor kontroverznih Satanskih stihov, ki so izšli leta 1988. Knjiga je že takoj po izidu med muslimani sprožila val ogorčenja. Kmalu so jo prepovedali v Indiji, kjer je Rushdie razburkal javnost že z romanom Otroci polnoči - zanj je leta 1981 prejel britansko književno nagrado booker - v katerem je upodobil Indiro Gandhi in njenega sina Sanjaya.

S Satanskimi stihi naj bi Rushdie žalil verska čustva muslimanov, leta 1989 pa je ajatola Homeini s fatvo Rushdieja in založnike ter prevajalce knjige obsodil na smrt. Fatva velja do preklica.