Obisk pri novoodkriti Cerkovni ordningi

Kulturni minister Uroš Grilc si je ogledal novoodkrito Trubarjevo knjigo in Nemcem predal pismo o nameri, da jo Slovenija odkupi.

Objavljeno
09. december 2013 18.27
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Če ob minulem dnevu reformacije še ni bilo znano, kje se nahaja novoodkrita Trubarjeva Cerkovna ordninga - vest o njenem obstoju so tedaj sploh prvič objavili -, so s tukajšnjega Ministrstva za kulturo danes sporočili, da si jo je aktualni resorski minister dr. Uroš Grilc danes že ogledal.

Knjigo, ki jo je odkril nemški ljubiteljski raziskovalec Ulrich-Dietrich Oppitz, si je ogledal v mestni hiši v Memmingenu, in sicer v družbi častnega škofa evangeličanske cerkve Geza Erniše, dr. Kozma Ahačiča z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in veleposlanice RS v Nemčiji Marte Kos Marko.

Minister se je srečal tudi z županom tega mesta dr. Ivom Holzingerjem in mu predal pismo o nameri, da bi izvod knjige, ki je za Slovenijo neprecenljive vrednosti, odkupili. Izjemno pomembno bi namreč zapolnil vrzel v seriji zgodnjih protestantik v Zbirki rokopisov Narodne in univerzitetne knjižnice. Na Ministrstvu za kulturo si bodo sicer prizadevali, da bi prihodnje leto, ko bomo obeležili 450 letnico izida Cerkovne ordninge, to znamenito delo v Sloveniji tudi razstavili.

Cerkovna ordninga je izšla leta 1564 v Nemčiji v 300 do 400 izvodih (tiskar Ulrich Mohart v Tübingenu), kar je bila za takratna protestantska dela sorazmerno nizka naklada. Po določilih augsburškega miru iz leta 1555 je »Cerkveni red« lahko izdajal samo deželni knez, ki je imel oblast nad Cerkvijo po pravilu: Cuis regio, eius religio - čigar zemlja - tega vera. Nadvojvoda Karel II., takratni deželni knez Notranje Avstrije, je izdajo kranjskega protestantskega cerkvenega reda prepovedal, saj jo je sprejel kot poseg v svoje deželnoknežje pravice. Izdal je tudi ukaz, da je treba izročiti vse natisnjene izvode ilegalnega cerkvenega reda. Takrat je bila verjetno uničena velika večina naklade knjige.

Še prav poseben status nedavno odkritemu izvodu Cerkovne ordninge podeljuje dejstvo, da je ostala ohranjena v enem samem znanem izvodu, ki ga je leta 1971 odkril dr. Jože Markuža in ga hrani Vatikanska apostolska knjižnica. V Trubarjevem letu 2008 je ta izvod, ki je sicer slabše ohranjen od nedavno odkritega, Vatikan posodil Narodnemu muzeju za Trubarjevo razstavo. Izvod so hranili tudi v dresdenski Saški deželni knjižnici, a je bil med drugo svetovno vojno izgubljen.