Po dnevu pride tudi svetovna noč knjige

Angleži, Američani in Irci se gredo Svetovni dan knjige še malce drugače, izmislili so si Svetovno noč knjige, med katero bodo med bralce zastonj razdelili pol milijona knjig.

Objavljeno
23. april 2013 14.03
bratoz/sejem
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Knjige bo danes ponoči bralcem, ki se morda za knjige ne zmenijo, delilo okrog 20.000 prostovoljcev, noč pa bo tudi prepolna najrazličnejših literarnih dogodkov po vsej državi, od knjižnic do pubov in lokalnih bralnih krožkov. Naloga prostovoljcev bo, da dvajset izvodov svoje najljubše knjige razdelijo ljudem iz svoje okolice, za katere domnevajo, da knjig ne berejo redno.

Seznam dvajsetih naslovov je sestavil neodvisni komite knjižničarjev, knjigotržcev in pisateljev. Na letošnjem seznamu - akcija poteka tretjič zapored - so med drugimi tudi dela Iana Fleminga (Casino Royale), Bernharda Schlinka (Bralec), E. H. Gombricha (Kratka zgodovina sveta) in Roberta Louisa Stevensona (Otok zakladov).

»Čudovito je videti strast, ki na to noč združi tiste, ki radi berejo,« pravi vodja projekta Julia Kingsford. Avtorji in založniki so se odrekli denarju, ki bi jim ga prineslo pol milijona izvodov, kolikor jih bodo razdelili: 400.000 bodo razdelili prostovoljci, 100.000 izvodov so namenili za zavode za mlade prestopnike, zapore, bolnišnice, domove starejših, knjižnice in zatočišča.