Poezija in vino na Ptuju - zakaj prav pesniška vrstica daje pesmi status poezije

Letošnji častni gostje pesniškega festivala Dnevi poezije in vina 2011: Ptuj bodo Tomaž Šalamun, 
Nora Iuga in Jacques Roubaud.

Objavljeno
22. avgust 2011 08.16
Posodobljeno
22. avgust 2011 08.44
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Pomislim, da bo odpotovala tudi poezija, kot otrok, ki je odrasel in me ne potrebuje več ... Takšen je uvod v pesem romunske pesnice Nore Iuge, ene od častnih gostij letošnjih Dnevov poezije in vina, enega najpomembnejših in verjetno tudi najbolj prijetnih in radoživih evropskih pesniških festivalov.

In poezija ne bo odpotovala, po lanski selitvi iz Medane se bo tudi letos ustalila na Ptuju. Vsaj za štiri dni. Nori Iugi, večno mladi pesnici, ki velja za mentorico generacij mladih romunskih pesnikov, bosta delala družbo še Tomaž Šalamun, ki letos praznuje 70. obletnico, ter francoski pesnik Jacques Roubaud, najboljši pesnik med matematiki in najboljši matematik med pesniki.

In še dva ducata drugih pesnikov in pesnic, ki bodo recitirali svoje verze na ptujskih trgih in ulicah v osemnajstih jezikih; tukaj bo tudi Anunciada Fernández de Córdova, ki ni samo španska veleposlanica v Sloveniji, temveč tudi priznana pesnica in esejistka. Če se sodobne poezije bojite ali imate pred njo celo nekakšen odpor, so organizatorji poskrbeli za programski sklop Z mano se lahko pogovoriš o poeziji, kjer vam bodo razložili vse, česar ne razumete.

Tanka meja med 
poezijo in prozo

Jelka Ciglenečki
, programska vodja festivala, pravi, da bo letošnji osrednji simpozij z naslovom Brez verzov brez rim posvečen vse tanjši meji med poezijo in prozo. Nenazadnje je kar nekaj pesnikov za letošnjo festivalsko antologijo prelomilo z verzom kot cenzuro ter pesmi zapisalo v prozni obliki, eden izmed udeležencev festivala pa je kot svoj izbor poezije poslal kar odlomek iz romana.

In tako se bodo udeleženci okrogle mize ubadali z vprašanji, kakor so: zakaj se oklepamo prostega verza, zakaj se zdi, da prav pesniška vrstica zagotovi status pesmi kot pesmi, pa čeprav gre za navidez izpraznjeno mesto, zakaj se je verz kot konvencija izpraznil, zakaj je bilo treba z njim prelomiti ... in navsezadnje, zakaj se k verzu nenehno vračamo?

Skrivna Zasebna branja

Poleg festivalske antologije je založba Beletrina izdala še pesniške zbirke treh častnih gostov. Najdebelejšo in najtežjo je dobil Tomaž Šalamun, saj najnovejši izbor njegovih pesmi obsega kar tisoč strani, Nora Iuga, ki jo pri nas poznamo predvsem po romanu Šestdesetletnica in mladenič, je v slovenskem prevodu dobila zbirko Deklica s tisoč gobami, Jacques Roubaud pa zbirko Parnik.

Pesniški nastopi bodo večinoma javni, glede na uspeh iz preteklega leta pa bodo ponovili tudi projekt Zasebna branja, ki bo na skrivnih lokacijah na Ptuju, izbrali pa jih bodo posamezni gostitelji; nanje se je treba čimprej prijaviti, saj so že skoraj vsa mesta zasedena.

Ta teden bo torej v znamenju poezije, najprej po različnih slovenskih krajih ter v Avstriji in na Hrvaškem, od srede do sobote pa na Ptuju. Poleg poezije bosta seveda tukaj tudi vino in glasba, pa razstave, performansi in ulične predstave. Nekaj zadreg je sicer še z denarjem, kot je dejala Jelka Ciglenečki za sedaj obljubljene tretjine denarja iz naslova Evropske prestolnice kulture še niso prejeli, upajo pa, da se bo to zgodilo do konca tedna. V vsakem primeru pa festival bo.

*

Festival Sanje: za en avto 
nižjega srednjega razreda in veliko entuziazma

Festival Poezije in vina se je, kot je znano, lani preselil iz Goriških brd na Štajersko, a tudi Brda niso ostala sama s svojim vinom, temveč so tja s pomočjo založbe Sanje privabila tudi knjigo. Tako se bo v ponedeljek v idilični srednjeveški vasici Šmartno začel program festivala Sanje v Medani – dnevi knjige in vina z odprtjem bolšjega sejma knjig za otroke, odprtjem razstave ilustracij Vesne Fabjančič Rustja, ki ustvarja v delovno-varstvenem centru Tončke Hočevar v Ljubljani pod mentorstvom akademske slikarske Erike Pavlin, pravljične tržnice, glasbenim nastopom, pripovedovanjem pravljic ...

Uradno odprtje festivala bo jutri, ko bo v Medani nastopil častni gost festivala, pisatelj Boris Pahor, temu pa bodo sledili pogovor z letošnjim Prešernovim nagrajencem Miroslavom Košuto, nastop Zlatka Kaučiča, odprtje fotografske razstave Mance Juvan ...

Sreda bo poleg vsega drugega prinesla okroglo mizo o preiskovalnem novinarstvu, v četrtek bodo pod murvo brale Gabriela Babnik, Maja Vidmar in Magda Reja, Saša Pavček pa bo ob glasbeni spremljavi predstavila svojo poezijo.

V petkovem programu opozarjamo na nastop in delavnico harmonikarja Marka Hatlaka, na omizju pod legendarno murvo se bo Tjaša Koprivc pogovarjala z Brankom Sobanom in Milanom Kučanom, festival pa se bo končal v soboto, 28. avgusta, ko bodo med drugim pripravili večer z Ježkom.

Pri organizaciji festivala so moči združili občina Brda, Kulturno-umetniško društvo Opoka, založba Sanje in agencija Jota, k sodelovanju so povabili tudi Zavod Kinoatelje in SNG Nova Gorica. V festival so organizatorji vložili »manj kot za en avto nižjega srednjega razreda« denarja in veliko entuziazma. Kljub temu je njegov obseg še enkrat večji od lanskega. V načrtih za prihodnje leto so še ambicioznejši – pritegniti želijo namreč nekaj svetovno znanih pisateljev.