Poletni večer, podložen z verzi Tellegena, Sosnowskega in Jesiha

 V Ljubljani pesniško branje treh gostov festivala Dnevi poezije in vina.

sre, 22.08.2012, 09:00

Ljubljana – Preden je Ptuj za pet dni postal zatočišče festivala Dnevi poezije in vina, se je blagozvočnost verzov za krajši čas naselila tudi v nekaj drugih slovenskih mest. Ljubljanska uvertura v festival se je zgodila včeraj na letnem vrtu Društva slovenskih pisateljev.

Ljubljana je od ptujskega festivala dobila »jagodni izbor«, nastop treh vrhunskih pesniških imen. To so nizozemski literat Toon Tellegen in slovenski pesniški mojster Milan Jesih, ki sta tudi častna gosta festivala, ter poljski pesnik Andrzej Sosnowski.

Skozi večer je nastopajoče in poslušalstvo pripeljala moderatorka Staša Pavlović. Poezija je bila glavna zvezda dogajanja, saj smo ji lahko prisluhnili v izvirnikih in slovenskih prevodih, kjer je bilo to potrebno (pri Tellegenu in Sosnowskem). Za neformalni pogovor ob kozarcu vina je bil čas po koncu branja.

Publika je tako dobila nekaj poezije za pokušino, za kaj več pa se bo treba poglobiti v knjige. Tellegena, ki je bil doslej pri nas znan po duhovitih in tudi malce filozofsko zastavljenih živalskih zgodbah za otroško publiko, bomo kot pesnika lahko spoznavali v knjigi z naslovom Brodišče, ki je pravkar izšla pri Študentski založbi (prevod Mateja Seliškar Kenda). Že na prvi pogled je očitno, da so tudi njegove pesmi nekakšne male duhovite zgodbe, včasih malo absurdne, včasih malo abstraktne, izražajo pa običajna čustva, kot sta, denimo, ljubezen in hrepenenje.

Za Milanom Jesihom je štirideset pesniških let in množica pesniških zbirk, ki so zdaj izšle v skupni izdaji z naslovom Zbrane zbirke, prav tako pri Študentski založbi. V njih lahko sledimo Jesihovemu pesniškemu razvoju od ludistično naravnane zbirke Uran v urinu do sonetističnega univerzuma v zbirkah Soneti in Soneti drugi do zadnje izdane zbirke Mesto sto.

Dnevi poezije in vina so se danes preselili na Ptuj, kjer bo na vrsti osrednji del programa. Na pesniških branjih pod milim nebom se bo predstavilo vseh 20 pesniških gostov festivala, poleg tega pripravljajo tudi pogovore, razstave, impro predstave, zajtrke ob poeziji, intimna branja, koncerte, prevajalsko delavnico, dogodke za otroke in degustacije štajerskih vin. Festival, ki ga organizirata Študentska založba in Kud Meridiani, bo pokazal, da poezija ni mrtva črka na papirju, temveč živa beseda, ki ima svoje mesto v javnem prostoru.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se