Poslušaj besedo na ministrskem srečanju Foruma slovanskih kultur

Forum je bil nocoj organizator kulturnega večera v počastitev 1150. obletnice prihoda Cirila in Metoda na Moravsko.

Objavljeno
10. april 2013 00.25
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Forum slovanskih kultur je bil skupaj z ministrstvom za kulturo, RTV Slovenija in Slovensko filharmonijo nocoj organizator kulturnega večera Poslušajte besedo v počastitev 1150. obletnice prihoda Cirila in Metoda na Moravsko. To je bila današnja sklepna prireditev ob nekajdnevnem, srečanju ministrov za kulturo trinajstih slovanskih držav, ki združujejo 300 milijonov ljudi. Srečanje se bo nadaljevalo jutri v Kongresnem centru Brdo.

V Slovenski filharmoniji so pripravili večer po zasnovi akademika Draga Jančarja; poudarek je bil na poeziji in prozi petih slovanskih Nobelovih nagrajencev za književnopst in na priredbah slovanske glasbe za trobilni ansambel s tolkali v izvedbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v aranžmajih Lojzeta Krajnčana in pod njegovim dirigentskim vodstvom.

Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, ki obsega države Slovenijo, Hrvaško, Belorusijo, Ukrajino, Makedonijo, Srbnijo, Črno goro, Rusijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino ter kot opazovalke Češko, Poljsko in Slovaško, je v svojem slavnostnem nagovoru poudarila, da vidi nalogo in poslanstvo Foruma v spreminjanju družbenih pogojev za odprto in plodno ustvarjanje slovanskih kultur, v spoštljivem in odprtem medkulturnem dialogu, v sodelovanju po načelu spoštovanja različnosti in strpnosti, v oživčenju in ozvočenju slovanske duhovne kulture, ustvarjalnosti in inovativnosti.

Posebej je spomnila, da gostimo v Sloveniji, na razstavi v NUK, Supraseljski kodeks. Na prepihu romanske, germanske in ugrofinske jezikovne kulture smo Slovenci stali in obstali dolga stoletja in taka izkušnja lahko osvetli razpravo o položaju in vlogi slovanskih kulturnih politik v aktualnem mednarodnem prostoru, prežetim z globalnimi tokovi kapitala in sila živahnim razvojem informacijskih tehnologij.

Kulturni minister Uroš Grilc pa je omenil zgodovino Foruma slovanskih kultur iz leta 2004, ki je že na začetku dal pobudo za večje medsebojno sodelovanje slovanskih kultur in ustvarjanje medslovanskih mostov. Osrednji dogodek letošnjega srečanja je obletnica Cirila in Metoda. Grilc je spomnil na besede slovenskega filozofa in psihologa Antona Trstenjaka, da je »človek človeku po besedi.«

V povezovanju programa dveh dramskih igralcev; Nataše Barbare Gračner in Pavleta Ravnohriba pa smo med drugim slišali, da je papež Janez Pavel II. sveta brata Cirila in Metoda razglasil za sozavetnika Evrope.
Lojze Krajnčan je že uvodoma presenetil s svojo priredbo Velikih Kijevskih vrat iz Slik z razstave Modesta Musorgskega potem pa še s priredbo klavirske Poloneze Frederica Chopina. V nadaljevanju programa je njegov ansambel trobil in tolkal izvedel še Slovensko suito (Zrejlo je žito in Potrkan ples), narodno Zeleni Jurij ter potpuri slovenske popevke Zlata šestdeseta Mojmira Sepeta in Jureta Robežnika v svoji priredbi.

Slovanske kulture so v zadnjih desetletjih dale ali dobile pet Nobelovih nagrajencev za kulturo, to so Czesłav Milosz, Josif Brodski, Ivo Andrić, Jaroslav Seifert in Wislawa Szymborska. Odlomke iz njihovih del sta interpretirala naša igralca, ki sta povezovala večer in na koncu voščila vsem prisotnim v desetih slovanskih jezikih.