Prihodnji teden spet praznik slovenske knjige

Od srede, 20., do nedelje, 24. novembra, bo v Cankarjevem domu slovenski knjižni sejem, 29. po vrsti.

Objavljeno
12. november 2013 16.07
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Letošnji sejem bo po besedah predsednika upravnega odbora sejma in direktorja Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije Zdravka Kafola večji od prejšnjega, večji po številu razstavljalcev, večji po številu prireditev, bo tudi en dan daljši, tematsko pa uvaja več novosti.

Velike spremembe v založništvu bo detektiral na dan odprtja niz debat, namenjen strokovni publiki, že dobro uveljavljeni založniški akademiji se pridružuje še knjigotrška akademija - predavala bosta tudi Françoise Dubruille, direktorica Evropske in mednarodne zveze knjigotržcev, in Martijn David, generalni sekretar nizozemskega združenja založnikov.

Od Gutenberga do ePuba
O spremembah v tehnologiji (tiskana knjiga : e-knjiga), in pri poslovnih modelih bo mogoče več izvedeti v novi e-CONI, ki pomeni spoj klasičnega in digitalnega založništva. Na sejmu bosta sodelovali podjetji EPL in Samsung, obiskovalcem pa bodo na digitialnih napravah obeh podjetij na ogled e-knjige, e-učbeniki in e-revije, ki jih bodo za čas sejma prispevale slovenske založbe. Prepričati se bo mogoče, da prepad med tiskano in e-knjigo, kot pravijo organizatorji, ni tako velik, kot se je morda do sedaj mislilo.
Letošnja novost je tudi Ideja market - na tej tržnici se bodo predstavili mladi pisatelji, ilustratorji, grafični oblikovalci, fotografi ..., ki imajo knjigo za središče svojega delovanja.

Ček za dobre knjige
Organizatorja sejma - zbornica založnikov in Cankarjev dom - sta s pomočjo zavarovalnice NLB Vita in Javne agencije za knjigo tokrat znova zagotovila denar za izdajo čekov za branje: prejele jih bodo organizirane skupine osnovnošolske mladine v Šolskem knjigosledu, čeke, vredne dva evra, pa bodo mladi bralci lahko vnovčili pri nakupu tistih knjig, ki imajo oznako zlata hruška in so na seznamu zlatih hrušk, ki so ga pripravili v Mestni knjižnici Ljubljana, v Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Debate
V okviru Debatne kavarne bo verjetno precej pozornosti imele razprave Zakon o enotni ceni knjige, čevlji in jogurt, Udba vsepovsod?, Finančno življenje knjig in knjižnih ustvarjalcev, Smo založniki in knjigotržci res nebodijihtreba »trgovci z novci«? , Zakaj se v slikanicah izogibati problemskim temam?, Frančišček, papež, ki privlači verne in neverne, Pedro Opeka za pravično delitev dobrin in zoper globalizem, Novinarstvo in literatura: koliko fikcije potrebuje dobro novinarstvo in koliko dejstev literatura?, Med tradicijo in internacionalizacijo slovenskega literarnega prostora in niz drugih.

Forum
Na urniku Foruma za obiskovalce je nastop iBanda, koncert učencev OŠ Kranj na iPadih, v okviru foruma je tudi podelitev nagrad literarnega natečaja za najboljšo zgodbo v Delovi prilogi Ona, večkrat bo mlado publiko spravila k razmišljanju vesela šola, ki bo v rokah Boštjana Gorenca - Pižame, z Vikijem Grošljem pa bo mogoče spoznati Velikane Himalaje iz njegove nove istoimenske knjige.

V okviru »pisateljske sobe« in programa »5 svetov« se bodo zvrstila soočenja Saše Pavček in Marka Kravosa, Tinkare Kovač in Ifigenije Simonović, Saše Pavček in Matjaža Briškega, Vikija Grošelja in Andreja Rozmana Roze, Saše Pavček in Eve Petrič, Boruta Škodlarja in Stanke Hrastelj, Saše Pavček in Ksenije Jus, Zorana Garevskega in Lucije Stupica.

V okviru programa Društva slovenskih pisateljev na knjižnem sejmu bodo posebno pozornost namenili antologiji, ki prinaša češki prevod najaktualnejše slovenske poezije, objavljene v zbirkah, izdanih od leta 2000 do danes z naslovom S petdesetimi glasovi govorim/Padesáti hlasy hovořím (2000-12).

Razstava stripa in naslovnic
V 2. preddverju CD bo v času 29. slovenskega knjižnega sejma razstava, ki jo bo postavila Strip.art.nica Buch - specializirana trgovina s stripi; obiskovalci si bodo lahko ogledali originalne skice in izdelke slovenskih avtorjev, kot so Miki Muster, Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Marko Kociper, Iztok Sitar, Izar Lunaček ..., na ogled bo tudi nekaj del tujih avtorjev.

V Mali galeriji CD pa bo od 20. novembra do 17. decembra na ogled razstava IzBrana dela: Samira Kentrić - Moč naslovke, razstava izbranih naslovnic, ki jih je oblikovalka naredila za dela iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe, in bo seveda tematizirala fenomen knjižnega ovitka, naslovke. Na odru Pokusimo besedo v Veliki sprejemni dvorani pa bodo o omenjeni moči naslovnice oziroma o simbiozi ilustracije in knjižne naslovnice razpravljali urednica založbe Ph RED Tadeja Zupan Arsov, ilustratorja mlajše generacije Samira Kentrić in Izar Lunaček in legendarna poznavalca ilustracije Bedita Mlinar in Jože Zupan.