Rojstni dan Slovenske matice, matere slovenskega naroda

Tudi žled in sneg nista zaustavila proslave ob 150. obletnici ustanove, skupaj s predstavniki drugih matic slovanskega sveta.

Objavljeno
04. februar 2014 18.14
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Slovenska matica, ki se je davnega leta 1864 prva zavzemala­ za kulturno rast slovenstva, je prispela do okroglega jubileja.­ Proslavili so ga včeraj – kot se spodobi – s kongresom, akademijo in razstavo.

Slavnostni dan je bil razdeljen na dopoldanski in večerni del. Dopoldanski kongresni del je za izhodišče izkoristil slovanski element matic, saj so vezane prav na ta kulturni prostor. Zbrali so se predstavniki črnogorske, češke, slovaške, srbske, hrvaške, poljske, bunjevske, morav­ske in seveda slovenske matice ter spregovorili o skupni zgodovini in prihodnosti, predvsem pa o skupnem projektu – izdaji monografije o maticah.

Pot do knjige je še dolga, je povedala predsednica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter, združenja, ki je vzelo pod okrilje kongres matic. Snovati jo bodo šele začeli, pred letom 2016 je najverjetneje ni pričakovati. Koordinator monografskega projekta bo Forum, napisana bo v vseh 13 jezikih, ki jih govorijo v državah članicah Foruma, in enem skupnem jeziku, zagotovo pa bo vključevala poglavja o preteklosti delujočih in ukinjenih matic, njihovi trenutni aktivnosti, pomenu za kulturo in jezik ter trenutnem pravnem statusu. Vsebino knjige bodo dorekli na prihodnjih srečanjih, prav tako bodo izbrali uredniški odbor.

Včeraj smo na kongresu poleg predstavitve monografije prisluhnili še kratkim predstavitvam matic v izvirnih jezikih, od katerih je ­vsakdo odnesel toliko, kolikor se znajde v slovanskem jezikovnem babilonu, in izvedeli, da je jubilej Slovenske matice počastila Pošta Slovenije z izdajo razglednične dopisnice z motivi iz njene ­zgodovine.

Najbolj so ostale v spominu besede predsednika Slovenske matice Milčka Komelja, ki je zatrdil, da je Slovenska matica mati slovenskega naroda, na simbolni ravni je njena vloga primerljiva s slovensko zastavo in grbom, na praktični pa je s tiskanjem slovenskih knjig ter organizacijo različnih kulturnih dogodkov zagotovo največ naredila za ohranjanje narodne samobitnosti in nacionalnega jezika od vseh naših ustanov.

Še ena obletnica

Mimogrede – tudi Forum slovanskih kultur letos praznuje okroglo obletnico, deset let od ustanovitve. Pod skupno streho zdaj združuje že več kot tristo milijonov slovanskih duš, uresničuje pa številne programe in projekte, s katerimi poskuša povezati ustvarjalnost slovanskih kultur.

Večje projekte pripravljajo skupaj z Unescom, v sodelovanju z JSKD izvajajo program rezidenčnega bivanja, organizirajo konference in seminarje, promovirajo literaturo z izdajanjem Zbirke 100 slovanskih romanov, pripravljajo srečanja slovanskih kulturnih ministrov, podpirajo znanstvene revije, filmske festivale itd.

Slavnostni dan Slovenske matice se je nadaljeval v večernem času, ko so v Narodni in univerzitetni knjižnici odprli razstavo Slovenska matica: 150 let dela za slovensko kulturo in znanost, ki jo je pripravil Samo Kristan, v dvorani Slovenske filharmonije pa so pripravili slavnostno akademijo z govornikoma Milčkom Komeljem in predsednikom države Borutom Pahorjem.