Sanjati o pravici s Kosovelom

Ob 20. uri bodo na Prešernovem trgu v Ljubljani sanjali s Kosovelom in številnimi glasbeniki, plesalci, lutkarji in pesniki.

Objavljeno
10. julij 2012 14.40
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Na Prešernovem trgu v Ljubljani bo danes potekal krovni dogodek letošnjega festivala Sanje v organizaciji istoimenske založbe. Pod naslovom #Pravica in podnaslovom Mladi verujejo vate, Pravica bo oprt na stihe vizionarskega pesnika Srečka Kosovela. Pospremil bo istoimensko knjigo Kosovelovih misli, ki je pravkar izšla pri Sanjah.

Festival Sanje bo izzvenel v sodelovanju s festivalom Histeria v Gračišču, kjer se v teh dneh druži in ustvarja več kot sto glasbenikov, plesalcev, lutkarjev in pesnikov iz 25 držav. Danes bodo nastopili tudi pred občinstvom v prestolnici.

Dogajanje se bo začelo ob 20. uri, ko bo s Prešernovega trga na pot po mestnem središču Ljubljane krenila povorka ustvarjalcev. Uro kasneje se bo vrnila na Prešernov trg, kjer se po napovedih organizatorjev obeta koncertni in pesniški vrtinec. Glasbene nastope bodo spremljale recitacije iz pravkar izdane Kosovelove knjige.

Kot so za STA povedali v založbi, bodo Kosovelove misli recitirali avstralski pisatelj David Brooks, urednica pri Sanjah Tjaša Koprivec in mlada pesnica Sofya Agnessa Yakuntsova, letošnja dobitnica Župančičeve frulice za najboljšega osnovnošolskega pesnika.

Izbor odlomkov iz Kosovelovih esejev so izdali zato, ker so izjemno aktualni za naš čas. Festivalu pa so enak naslov nadeli kot podporo knjigi na pot in kot odziv na trenutne razmere v kulturi. V podtonu je namreč po besedah Koprivčeve tudi nekaj demonstracije kot pomislek »h kratkovidnosti slovenske politike in poklekanju evropskemu imperializmu«, še piše STA.

»Pridite, soustvarjali bomo resnico, humanizem in pravičnost!« organizatorji pozivajo v vabilu na prireditev.

Festival Sanje bo verjetno potekal še konec avgusta na Krasu, in sicer v Sežani in na Kosovelovi domačiji v Tomaju, vendar podrobnosti zaenkrat še niso znane.