Slavko Pregl odhaja iz Javne agencije za knjigo

Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport vsebina ne zanima.

tor, 31.07.2012, 15:30

Direktor Javne agencije za knjigo (JAK) Slavko Pregl, slovenski pisatelj, ki je v javnosti veljal za enega najbolj odločnih nasprotnikov pavšalnega rezanja sredstev na področju knjige in kulture nasploh, gre z jutrišnjim dnem v pokoj.

A njegov odhod ni povezan le z določili zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), po katerem gredo s 1. avgustom v pokoj tisti javni delavci, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in nimajo podpisane pogodbe o nadaljevanju dela.

Za Delo je svoj odhod komentiral: »Moj mandat bi se sicer iztekel januarja 2014, a v teh razmerah, ko se o vsebini JAK ne govori več in se agencijo vidi zgolj še v luči smešnih prihrankov, sem se odločil, da bom svetal zgled in odpustim sebe." Iz agencije bodo namreč iz iz poslovnih razlogov odpustili še dva zaposlena. »Upam, da bodo na ministrstvu sedaj, ko bo na JAK ostali štirje zaposleni, z ljubeznijo ogledali tudi vsebino agencije in ji skladno s tem namenili dovolj sredstev.« K temu dodaja, da se s tistimi, ki odločajo o knjigi, a o njej ne vedo dovolj, ni več pripravljen prepirati. Vodenje JAK bo kot vršilka dolžnosti za največ šest mesecev prevzela ena od zaposlenih na agenciji Vlasta Vičič, ki po Preglovih besedah vrhunsko pozna svoje področje.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se