Sljehernik naj sanja v Medani

S predstavo Iztoka Mlakarja Sljehernik se bo danes ob 20. uri začel festival Sanje v Medani - dnevi knjige in vina.

Objavljeno
29. avgust 2012 14.34
Dnevi vina in poezije v Medani
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si

Z gledališko predstavo Iztoka Mlakarja Sljehernik se bo danes ob 20. uri v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica začel letošnji festival Sanje v Medani - dnevi knjige in vina, piše STA. Festival bo ponudil številne kulturne dogodke za otroke in odrasle v Šmartnem in Medani v Goriških brdih.

Za gledališko predstavo Sljehernik že vse od premiere novembra 2011 velja izjemno veliko zanimanje, saj so bile vse predstave doslej razprodane. »Pri Sljehrniku sem si tako kot že mnogi pred mano sposodil le znani srednjeveški motiv in napisal povsem avtorsko besedilo v verzih, v katerem mi je, upam, uspelo združiti na videz nezdružljivo moraliteto o večnem grešniku, ki se mora spokoriti in ponižno prositi za božjo milost, ter strukturo dobro narejene komedije, burke,« je pred premiero povedal Iztok Mlakar, ki je v predstavo umestil tudi sedem avtorskih songov.

Uradno odprtje bo sledilo v četrtek na Gradnikovi domačiji v Medani, ko bo na sporedu glasbeni večer s poezijo Srečka Kosovela in Mile Kačič.

Programsko bogata bosta predvsem petek in sobota, ko se bodo dogodki preselili znotraj vaškega obzidja »pravljične« vasi Šmartno v Goriških brdih. Javna branja poezije in proze se bodo nadaljevala s pogovori z gosti, glasbenimi nastopi, razstavami in gledališkim dogodkom.

Letošnji festival je časovno krajši, saj bo potekal le do konca tedna, vendar po zagotovilih direktorice briškega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Ariane B. Suhadolnik pa vsebinsko ne bo okrnjen. Organizirajo ga društvo Festival Sanje, Glasbena agencija Jota, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda ter SNG Nova Gorica, še piše STA.