Sprejeta enotna cena knjige

Državni zbor je danes z 51 glasovi za in 25 glasovi proti sprejel Zakon o enotni ceni knjige.

Objavljeno
30. januar 2014 21.15
Posodobljeno
30. januar 2014 22.00
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura
Zakon o enotni ceni knjige ureja stanje na knjižnem trgu z vidika posebnega statusa knjige kot kulturne dobrine in je novost v naši pravni praksi, je danes na državnem zboru povedal minister za kulturo dr. Uroš Grilc. »Založnik ob izidu knjige sam določi ceno knjige, ki pa je v šestih mesecih ne sme spreminjati. Šest mesecev od izida knjige je cena knjige nespremenjena."

Končni cilj zakona, ki ureja zelo razvejan slovenski knjižni trg, pa je, kot je poudaril, narediti slovensko knjigo bolj dostopno. Tovrstno ureditev poznajo že v 12 članicah Evropske unije in v vseh teh državah se povprečna cena knjige zmanjšuje. Boljša dostopnost knjige in več prodanih knjig pa posledično prinaša tudi boljši položaj avtorjev in založnikov.

Zakon po ministrovem mnenju uživa precejšnjo podporo založniške in knjigotrške panoge in je šel skozi široko javno razpravo. »Ureditev za slovenski knjižni trg, ki je zelo razgiban, na katerem je v letu 2012 izšlo 6 tisoč knjižnih naslovov, prinaša pomembno novost,« je še dodal minister, obenem pa poudaril, da je ureditev v primerjavi z ureditvami ostalih držav, ki poznajo enotno ceno knjige, izjemno mila.

Cena knjige je omejena zgolj na 6 mesecev, poleg tega pa v 6. in 7. členu določajo tudi nekatere izjeme, in sicer, da enotna cena ne velja za nakupe v prednaročilu ali za nakupe serij ali za prodaje knjig na knjižnih sejmih oziroma na predstavitvah, literarnih večerih in podobno. In še ena pomembna izjema je - enotna cena knjige ne velja za knjižnice.

Ministrstvo za kulturo je prepričano, da bodo učinki zakona na dolgi rok pozitivni, tako glede dostopnosti knjige po različnih prodajnih poteh, glede spreminjanja navade kupovanja knjig in glede postopnega nižanja cene knjige na račun povečane prodaje.