»Stric iz ozadja« Zdenko Roter tokrat v ospredju

Kavčičev in Kučanov svetovalec v novi knjigi Padle maske pripoveduje o izkušnjah s polpreteklimi in sodobnimi politiki.

Objavljeno
18. november 2013 21.07
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Ljubljana – Knjiga Padle maske dr. Zdenka Roterja (87), ki je izšla pri založbi Sever & Sever in so jo v prostorih DSP predstavili nocoj, je zanimiva izpoved intelektualca, ki mu nekateri pravijo »stric iz ozadja«, čeprav je bil v resnici človek iz ospredja. Svojega prepričanja in početja ni nikoli skrival.

Tako tudi v obsežnem delu na 750 straneh odkrito pripoveduje o svojem razburkanem življenju – družinskem in poklicnem, domoljubnem in političnem udejstvovanju od leta 1942, ko se je še ne 16-leten priključil partizanom. Ne zamolči niti svoje udbovske preteklosti v povojnih letih, razen svojih globokih grl, kot imenuje tedanje informatorje. Zato pa ne izpusti nobenega od političnih imen, s katerimi se je srečeval v dolgih desetletjih političnega udejstvovanja.

Ko je Zdenko Roter razočaran zapustil službo državne varnosti, se je podal v akademske vode. Kot nekdanji profesor na FSPN in urednik Teorije in prakse opisuje vrenja na fakulteti v sedemdesetih letih pod vplivom političnih vrenj v Sloveniji. Sam je pripadal liberalnemu krogu Staneta Kavčiča, ki mu je tudi svetoval. Takrat je veljal za političnega sovražnika. Po upokojitvi 1990 je postal svetovalec predsednika Milana Kučana in je sokreiral slovensko politiko.

V knjigi razkriva vrsto še neznanih in mestoma tudi intrigantnih stvari o ljudeh, ki so se v sedmih desetletjih zvrstili na pomembnih položajih: Kardelju, Mačku, Ribičiču, Kidriču, Dolancu, Rodetu, Stresu, Ruplu, zakoncih Hribar, Kučanu, Janši, Bavčarju, Golobiču, Drnovšku, Ropu, Pahorju ... V povezavi z imeni pripoveduje o zakulisnem dogajanju, kajti z mnogimi je sodeloval in se pozneje razšel, do konca je ostal ob Kavčiču in Kučanu.

Roter med drugim opisuje, kako je priporočil Janeza Janšo in Igorja Bavčarja za ministra. Meni, da se je zlasti o prvem zmotil v presoji in pojasnjuje, zakaj. Piše tudi o trgovini z orožjem. Zdenko Roter (pogovor z njim bomo objavili ta teden v Sobotni prilogi Dela) je bil vedno izvrstno informiran in odličen analitik, zato je njegovo mnenje vplivalo tudi na druge kadrovske in politične odločitve, ki jih opisuje v knjigi. V anonimnih pismih so ga večkrat zmerjali z zločincem in mu grozili s smrtjo, nazadnje leta 2007.