Strokovna komisija pri JAK zavrača drastične varčevalne ukrepe

Z drastičnimi ukrepi zoper JAK bi vlada ogrozila uspešen mehanizem pomoči slovenski knjigi in slovenskemu jeziku.

Objavljeno
19. april 2012 19.34
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Strokovna komisija za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti, ki deluje pri Javni agenciji za knjigo (JAK), je zapisala, da razume prizadevanja vlade za zmanjšanje javnih izdatkov, vendar meni, da prihranek ne more biti dosežen z drastičnim posegom v delo JAK, poroča STA. Zato poziva vlado in državni zbor, da ne uveljavljata teh ukrepov.

JAK je po mnenju komisije v treh letih vzpostavila strokoven, objektiven in transparenten mehanizem sofinanciranja slovenskega znanstvenega tiska ter se uveljavila kot močna institucija slovenske knjige in slovenskega jezika. Področje, ki sta ga prej urejali dve ministrstvi in javna agencija za raziskovalno dejavnost, je poenotila in racionalizirala ter prispevala k izboljšavi na področju znanstvene publicistike, so zapisali v sporočilu za javnost.

Med drugim je JAK, kot so zapisali, vzpostavil uspešen nadzor nad izvajanjem pogodbenih obveznosti, pri čemer rokov za izvedbo projektov ne podaljšuje. Odpravil je dvojno financiranje, poenotil kriterije in s spremembami kategorij sofinanciranja omogočil dvig subvencij kakovostnejšim periodičnim publikacijam in znanstvenim monografijam. Z analizo področja oblikuje nove in varčnejše možnosti za urejanje in javno dostopnost revij.

Zato komisija poziva svet JAK, ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, vlado ter državni zbor in državni svet, naj ne uveljavljajo drastičnih in neargumentiranih ukrepov zoper delovanje JAK, »saj bo sicer ogrozila zelo uspešen mehanizem pomoči slovenski knjigi in slovenskemu jeziku ter uveljavljanje javnega interesa na tem področju v prihodnje«.