Umrla je Maruša Krese

Umrla je Maruša Krese, slovenska pisateljica, pesnica, novinarka, humanitarka ter muza.

tor, 08.01.2013, 11:30
»Edina veja umetnosti, ki je nisem nikoli razumela, je bila poezija in zato sem se najbrž poročila s pesnikom, ampak takrat se mi še sanjalo ni, da tako postaneš javna lastnina, da se pravzaprav vsaka tvoja bolečina, tvoj smeh in tvoja skrivnost na papirju zložijo in se ti odtujijo. Le kdo je ta oseba, se sprašuješ, ko prebiraš o njej črno na belem.«

(Iz zbirke kratke proze Vsi moji božiči)

V Ljubljani je včeraj po hudi bolezni je umrla Maruša Krese, rojena leta 1947 v Ljubljani. Decembra je izšlo njeno dvanajsto knjižno delo - romaneskni prvenec z naslovom Da me je strah?, nekakšna literarna kronika njene družine, o katerem je spregovorila tudi v Delovi prilogi Ona.

Po študiju literarnih ved, umetnostne zgodovine in psihoterapije v Sloveniji, ZDA, Veliki Britaniji in na Nizozemskem je delala kot psihoterapevtka v Ljubljani, Londonu in Tübingenu. Od leta 1981 je živela v Nemčiji, od 1990 naprej pa kot svobodna novinarka in pisateljica z razlinimi bivališči v Berlinu, Ljubljani, Sarajevu in Grazu.

Njeno delo obsega poleg radijskih iger, featurejev in esejev številne knjižne objave, med njimi sedem pesniških zbirk, štiri so izšle pri založbi Drava v Celovcu. Nadaljnje knjige so mdr. izšle pri založbi Suhrkamp v Frankfurtu, npr. njena pesniška zbirka Gestern - heute - morgen (1992).

Za prozno zbirko Vsi moji božiči (2006), prvo samostojno objavo v Sloveniji, ki je prej pod naslovom Alle meine Weihnachten v nemškem prevodu izšla pri Dravi, je leta 2008 prejela nagrado Fabula za najboljšo kratko prozo. Izdala je številne pesniške zbirke: Danes (1989), Postaje : pesmi (1992), Sarajevo, ljubavi moja (1994), Beseda : pesmi (1994), Selbst das Testament ging verloren : Gedichte (2001), Yorkshire Tasche = Yorkshire torba : Gedichte (2003), Heute nicht : Gedichte = Danes ne : pesmi (2009).

Bila je poročena s pesnikom Tomažem Šalamunom, ki ji je med drugim posvetil tudi pesniško zbirko Romanje za Maruško (1971). V skupnem življenju sta se jima rodila dva otroka.

Za svoj humanitarni angažma v vojni v Bosni je leta 1997 prejela križ za zasluge Zvezne republike Nemčije. 2005/2006 je bila pisateljica mesta Graz.

Povezane novice

Maruša Krese: Ali si Marija ali pa čarovnica
18. december ob 06:00
Ponovno objavljamo pogovor s pisateljico, ki je bil objavljen 18. decembra 2012 v Oni.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
wladymyr

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

08. januar 2013, ob 14:45:34
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej