Umrla je Maruša Krese

Umrla je Maruša Krese, slovenska pisateljica, pesnica, novinarka, humanitarka ter muza.

tor, 08.01.2013, 11:30
»Edina veja umetnosti, ki je nisem nikoli razumela, je bila poezija in zato sem se najbrž poročila s pesnikom, ampak takrat se mi še sanjalo ni, da tako postaneš javna lastnina, da se pravzaprav vsaka tvoja bolečina, tvoj smeh in tvoja skrivnost na papirju zložijo in se ti odtujijo. Le kdo je ta oseba, se sprašuješ, ko prebiraš o njej črno na belem.«

(Iz zbirke kratke proze Vsi moji božiči)

V Ljubljani je včeraj po hudi bolezni je umrla Maruša Krese, rojena leta 1947 v Ljubljani. Decembra je izšlo njeno dvanajsto knjižno delo - romaneskni prvenec z naslovom Da me je strah?, nekakšna literarna kronika njene družine, o katerem je spregovorila tudi v Delovi prilogi Ona.

Po študiju literarnih ved, umetnostne zgodovine in psihoterapije v Sloveniji, ZDA, Veliki Britaniji in na Nizozemskem je delala kot psihoterapevtka v Ljubljani, Londonu in Tübingenu. Od leta 1981 je živela v Nemčiji, od 1990 naprej pa kot svobodna novinarka in pisateljica z razlinimi bivališči v Berlinu, Ljubljani, Sarajevu in Grazu.

Njeno delo obsega poleg radijskih iger, featurejev in esejev številne knjižne objave, med njimi sedem pesniških zbirk, štiri so izšle pri založbi Drava v Celovcu. Nadaljnje knjige so mdr. izšle pri založbi Suhrkamp v Frankfurtu, npr. njena pesniška zbirka Gestern - heute - morgen (1992).

Za prozno zbirko Vsi moji božiči (2006), prvo samostojno objavo v Sloveniji, ki je prej pod naslovom Alle meine Weihnachten v nemškem prevodu izšla pri Dravi, je leta 2008 prejela nagrado Fabula za najboljšo kratko prozo. Izdala je številne pesniške zbirke: Danes (1989), Postaje : pesmi (1992), Sarajevo, ljubavi moja (1994), Beseda : pesmi (1994), Selbst das Testament ging verloren : Gedichte (2001), Yorkshire Tasche = Yorkshire torba : Gedichte (2003), Heute nicht : Gedichte = Danes ne : pesmi (2009).

Bila je poročena s pesnikom Tomažem Šalamunom, ki ji je med drugim posvetil tudi pesniško zbirko Romanje za Maruško (1971). V skupnem življenju sta se jima rodila dva otroka.

Za svoj humanitarni angažma v vojni v Bosni je leta 1997 prejela križ za zasluge Zvezne republike Nemčije. 2005/2006 je bila pisateljica mesta Graz.

Povezane novice

Maruša Krese: Ali si Marija ali pa čarovnica
18. december ob 06:00
Ponovno objavljamo pogovor s pisateljico, ki je bil objavljen 18. decembra 2012 v Oni.
Prijavi sovražni govor