V Cankarjevi založbi letos okoli 50 novih naslovov

Od dopolnjene izdaje Slovarja slovenskega knjižnega jezika do moških opravil za štedilnikom.

Objavljeno
12. februar 2014 17.24
Pogledi slovar 5.6.2013 Ljubljana Slovenija
V. U., STA
V. U., STA
V Cankarjevi založbi so predstavili program za leto 2014. Po besedah direktorja Mihe Kovača bodo izdali okoli 50 knjig v nekaj višji skupni nakladi od lanske. To obetajo večji knjižni projekti, kot je druga, dopolnjena izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ki ga pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Med monografijami je Kovač izpostavil še delo Slovenske gore: V objektivu časov, ki združuje fotografije več fotografov in planincev, ki sta jih za knjigo zbrala Arne Hodalič in in Jošt Gantar, ter besedila o gorah štirih znanih Slovencev: Lučke Kajfež Bogataj, Marjete Keršič Svetel, Boruta Peršolje in Iztoka Tomazina. Uvod je spisal Kovač.

Novosti na področju izvirnega slovenskega leposlovja je predstavil Zdravko Duša. Med proznimi deli se obetajo potreti Slovencev v Argentini izpod peresa Brine Svit. V delu Slovenski obraz je avtorico, kot je dejal Duša, zanimalo predvsem vprašanje identitete in njenega obstoja skozi več generacij.

Izšel bo novi roman Milana Dekleve Benetke zadnjič, katerega dogajanje je avtor umestil v leti 1937 in 1938. Osrednja zgodba se vrti okoli nekdanjega slovenskega para, ki se sestane v nekem beneškem hotelu. Tu par aretirajo, čemur sta priča tudi pisatelj Ernest Hemingway in pesnik Eugenio Montale, ki si prizadevata za njegovo izpustitev.

Med dramskimi deli je Duša opozoril na devet izbranih dram Emila Filipčiča, med pesniškimi zbirkami pa na zbrane in dodane pesmi Dekleve Uglaševanje molka in zbirko pesmi na temo smrti in odhajanja Milana Kleča z naslovom Lep pozdrav. Izšlo bo tudi poetično prozno delo Aleša Debeljaka, ki temelji na njegovi kultni otroški knjigi Mladi vedež.

Urednik Andrej Blatnik je opozoril na esejistično knjigo Uroša Zupana Sto romanov in nekaj komadov ter na z modro ptico nagrajen roman Romana Rozine Županski kandidat Gams, ki ima po Blatnikovem mnenju potencial slovenskega popularnega romana. Omenil je še zbirko kratkih zgodb na temo migracij Dvoživke umirajo dvakrat, pod katero se podpisuje Zoran Knežević, vojvodinski kulturolog, ki se je v Sloveniji sprva preživljal kot gradbinec, danes pa kot varnostnik.

Med deli slovenskih avtorjev velja omeniti knjigi En kuža v Lizboni, pa še kaj o ljudeh Branka Gradišnika in Gospod Witte, pripoved o desetletju Nataše Kramberger, eseje Katarine Majerhold, ki jih bo posvetila različnim poimenovanjem ljubezni, ter kratke eseje psihoanalitika Matjaža Lunačka pod naslovom Telovadci nad prepadom.

Med prevodnimi klasičnimi deli bo izšlo 200 sonetov renesančnega umetnika Michelangela Buonarottija, ljubiteljem biografij pa bosta na voljo knjiga Prestolonaslednikova smrt, v kateri Andrej Rahten piše o sarajevskem atentatu na nadvojvodo Franca Ferdinanda, in knjiga Stalin avtorja Simona Sebaga Montefioreja, ki po besedah urednika Tineta Logarja velja za eno najuspešnejših biografij o sovjetskem diktatorju.

Ljubitelji likovne umetnosti bodo na svoj račun prišli ob monografiji Metode Kemperl in Luke Vidmarja Barok na Slovenskem, moški kuharji pa ob kuharici Boštjana Napotnika.