V Celovcu literarni večer v spomin na letos preminulega Janka Messnerja

Objavljeno
15. december 2011 05.19
Posodobljeno
15. december 2011 05.19
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Celovec - Na Inštitutu Roberta Musila v Celovcu bodo drevi pripravili literarni večer v spomin na Janka Messnerja. Povod zanj je 90. rojstni dan, ki bi ga oktobra preminuli zamejski književnik, prevajalec in profesor slovenščine praznoval 13. decembra.

Pozdravnemu nagovoru Klausa Amanna, vodje inštituta Roberta Musila, bo sledila predstavitev Messnerjevih književnih del in njihovo branje. Literarni večer bodo z glasbenimi vložki popestrili glasbenika Peter Raab in Rolf Holub ter ansambel Drava, so sporočili iz Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, ki skupaj z omenjenim inštitutom, Društvom slovenskih pisateljev in pisateljic v Avstriji in založbo Drava pripravlja literarni večer.

Messner je bil neutruden kulturnik, oster kritik koroških razmer in borec za pravice Slovencev na avstrijskem Koroškem. V svoji misli je bil vselej neizprosen, je na predstavitvi Messnerjevih izbranih del z naslovom Poezija in proza (Knjižna zadruga) v Ljubljani leta 2006 povedal literarni zgodovinar Matjaž Kmecl.

Koroški pisatelj, rojen 13. decembra 1921 v Dobu pri Pliberku, je bil vselej na strani zasramovancev in je menil, da »ideja ni kriva, če se umaže«. V svojih delih je razvijal satiro, polemičnost in obtoževanje, pa tudi jedko zavračanje nečlovečnosti.

Dogajanje na avstrijskem Koroškem je popisal v številnih črticah, novelah, satirah, esejih in gledaliških besedilih. Nacizem je obravnaval v televizijski drami Vrnitev (1976) in v dnevniških zapisih Živela Nemčija (1988). Uveljavil se je tudi s kratko prozo v nemščini.

Za svoja dela je bil večkrat nagrajen. Med drugim je leta 1977 prejel nagrado zlata Praga, leta 1988 nagrado Prešernovega sklada, leta 2008 pa častno nagrado za književnost avstrijske zvezne dežele Koroške, piše STA.