V Nerudovo smrt vpletena Cia?

Agent Cie naj bi delal za čilsko tajno policijo pod nadzorom Pinocheta.

Objavljeno
04. junij 2013 19.19
J. G., kultura
J. G., kultura

Dolgo je veljalo, da je pesnik Pablo Neruda umrl zaradi raka prostate. Ker je njegov tajnik Manuel Araya leta vztrajno trdil, da so ga zastrupili, so truplo aprila izkopali, čilski tožilec Eduardo Contreras pa je zdaj predložil dokaze, ki naj bi pričali, da so pesnika vendarle ubili agenti diktatorja Augusta Pinocheta.

Tožilec trdi, da je zdravnik Sergio Draper, ki je pričal, da je bil ob Nerudini postelji v času njegove smrti, šele zdaj priznal, da je bil takrat z njim še en zdravnik z imenom 'Price'. Vendar pa 'Priceova' navzočnost ni zapisana v zdravniški dokumentaciji, Draper pa je po prvotnem pričanju izjavil, da ga po Nerudini smrti ni nikoli več videl v bolnišnici.

Opis 'Pricea' kot svetlolasega, modrookega, visokega moškega ustreza opisu Michaela Townleyja, agenta Cie, ki je delal za čilsko tajno policijo pod nadzorom Pinocheta.

Townleyja so pozneje »pospravili« v ameriški program za zaščito prič, potem ko je priznal, da je odgovoren za izginotje pomembnih Pinochetovih kritikov in političnih nasprotnikov v Washingtonu in Buenos Airesu.

Tožilec Contreras meni, da je bil prav skrivnostni 'Price' tisti, ki je ukazal, naj Nerudi vbrizgajo smrtonosno injekcijo.

Nerudine posmrtne ostanke po ekshumaciji analizira skupina čilskih in mednarodnih uglednih strokovnjakov.