Vilenica 2013: Navdih meja

Letošnji 28. mednarodni literarni festival Vilenica se bo odvijal od 11. do 15. septembra.

Objavljeno
15. maj 2013 17.08
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Festival v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane bo letos intenzivneje vrisal Koper, ki bo v festivalskem tednu predstavljal dom več kot 30 avtorjem iz več kot 20 držav ter na svojih trgih gostil poseben sklop dogodkov, ki bodo popestrili otvoritveni dan festivala.

Vilenica seveda ostaja vpeta v kraški prostor z dogodki spremljevalnega in rednega programa, ki bodo potekali v Biljah, Dutovljah, Šempetru pri Gorici, Štanjelu in letos prvič v Muzeju slovenskih filmskih ustvarjalcev v Divači. Gostje festivala se bodo predstavili tudi v Ljubljani, Celju in Mariboru, podelitev nagrade pa bo tradicionalno potekala v jami Vilenica.


Šesta dobitnica nagrade vilenica - po Ilmi Rakusa (2005), Brigitte Kronauer (2004), Ani Blandiana (2002), Erici Pedretti (1999) in Libuše Monikovi (1993) - je poljska pisateljica, esejistka in scenaristka Olga Tokarczuk. V slovenščini so doslej izšli njeni romani Pravek in drugi časi, Dnevna hiša, nočna hiša in Beguni. Lanskoletni dobitnik nagarde vilenica je bil srbski pisatelj judovskega rodu David Albahari.


Z letom 2012 je Vilenica vstopila v nov tematski sklop, ki smo ga naslovili Križišča evropske literature. Enak naslov nosi tudi dvoletni projekt sodelovanja v okviru programa Kultura 2007-2013, v katerega se Vilenica vključuje skupaj s partnerskima festivaloma iz Irske in Italije. V avgustu bodo v okviru projekta v Ljubljani, Kranju, Bledu in na Belem Križu gostili tri avtorje v rezidenci.


Program letošnjega festivala bo uglašen na temo Navdih meja. Ob predstavitvi Antologije sodobne švicarske književnosti bodo še ta mesec gostili vileniško nagrajenko 1999 Erico Pedretti ter lirika, prevajalca, glasbenika in raperja Raphaela Urweiderja, v sklopu festivala pa še pet avtorjev, ki bodo predstavili, kako funkcionira literatura v političnem kontekstu štirijezičnosti in kakšne so njene navezave na širši prostor nemške, francoske in italijanske literature.


Ob tej tematiki se odpirajo tudi vprašanja o položaju slovenske literature, ki nastaja izven državnih meja, v Italiji in Avstriji. Letošnja Vilenica postavlja v središče koroškega avtorja Florjana Lipuša; njegov novi roman Poizvedovanje za imenom je pravkar izšel pri Založbi Litera, ameriška založba Dalkey Archive Press pa bo izdala prevod njegovega romana Zmote dijaka Tjaža.


28. Vilenica se intenzivno povezuje tudi z zamejskimi ustvarjalci v Italiji, saj se bo eden izmed predvečerov festivala ponovno odvijal v Trstu, dodali pa bodo še večer na Devinskem gradu, kjer bo posebne pozornosti deležen jubilant Boris Pahor.