Zakonski ukaz: lokalni kulturni programi

Na ministrstvu za kulturo v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije posvet o lokalnih kulturnih programih.

Objavljeno
18. februar 2014 15.41
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Na današnjem posvetu o novostih zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki zadevajo lokalne kulturne programe, je minister dr. Uroš Grilc udeležencem zagotovil, da se je ministrstvo pri pripravi sprememb krovnega zakona v kulturi zavedalo izjemne raznolikosti 212 slovenskih občin. Zakon enajstim mestnim občinam nalaga oblikovanje lokalnih programov za kulturo, preostalim pa izoblikovanje svojega programa ali pa možnost, da kulturo umestijo v enega izmed drugih razvojnih programov.

Takšni programi, ugotavlja minister, so še posebej potrebni v okoliščinah, ko se javnofinančna situacija zaostruje in ko se tudi kulturni trgi soočajo z resnimi spremembami. Oblikovanje programov ponuja možnost za premislek, kako lahko z javnim denarjem ravnamo se bolj učinkovito, kako čim bolj zadovoljiti potrebe državljanov na področju kulture, kako spodbujati delovanje kulturnih trgov, v kulturo usmerjati več zasebnih sredstev in kako organizirati javno službo na še boljši način.

Minister je opozoril nujnost spremljanja rezultatov in evalvacij strategije, saj bi bili brez kazalnikov merjenja učinkovitosti ti dokumenti sami sebi namen. V nagovoru udeležencem posveta je minister še dejal, da je ministrstvo ustanovilo Službo za sodelovanje s civilno družbo, ki je med drugim zadolžena tudi za dialog z lokalnimi skupnostmi in bo občinam v pomoč pri vprašanjih priprave lokalnih programov za kulturo.