Žižek o znamenju prihodnosti v Zagrebu

Slavoj Žižek danes v Zagrebu predstavlja svojo novo knjigo Živeti ob koncu časa in predava na temo Znamenje prihodnosti.

Objavljeno
14. maj 2012 15.04
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Slovenski filozof svetovnega slovesa Slavoj Žižek bo danes v Zagrebu na 5. Subversive festivalu predstavil svojo novo knjigo Živeti ob koncu časa, v kinu Evropa pa bo na to predaval na temo Znamenje prihodnosti. Žižek se je v nedeljo udeležil tudi uvodne okrogle mize ob odprtju mednarodne konference Prihodnost Evrope, piše STA.

Zagrebški Subversive festival je eden izmed pomembnejših dogodkov na Svetovnem socialnem forumu, letošnja mednarodna konferenca pa je posvečena levičarskim pogledom na sodobno Evropo in njeno prihodnost.

Med drugim bodo obravnavali vlogo evropske levice, socialno stanje na Balkanu, delavski upor, neposredno demokracijo, skupno lastnino in podobne teme, ki jih je navrgla finančna kriza, obenem pa se navezujejo tudi na arabsko pomlad in gibanje Okupiraj Wall Street. V ospredju razprav bo narod kot političen subjekt.

Konferenca, ki bo potekala do 19. maja, bo obsegala številne razprave, okrogle mize, predavanja in predstavitev knjig. Poleg stalnih gostov Subversive festivala, kot so Žižek, Tariq Ali, Samir Amin ali Gayatri Spivak, se bodo letošnje konference udeležili tudi Michael Hardt, Bernard Cassen, Saskia Sassen, Christian Marazzi, Gabriele Rollnick, Karl-Heinz Dellwo in mnogi drugi.

Zaključne, sobotne okrogle mize na temo prihodnosti Balkana se bo ob Borisu Budnu in Dubravki Ugrešić udeležila tudi slovenska filozofinja Renata Salecl, ki bo v petek imela predavanje z naslovom Strast do neznanja, v sredo pa bodo predstavili tudi njeno knjigo Tiranija navidezne izbire.

Konferenco bodo od danes do sobote, vsak večer od 19. do 23. ure, v živo na velikem platnu prenašali v dvorani Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana. Poskrbljeno bo tudi za prigrizke, pijačo, prodajo revij in seveda druženje, saj se, kot so zapisali organizatorji prenosa, ravno skozi izmenjavo mnenj krešejo stališča in akcije.

Subversive festival sicer v Zagrebu poteka že od 5. maja s subverzivnim filmskim programom Evropa incognita, v katerem so prevladovali novi socialno in politično angažirani celovečerci in dokumentarci. Na festivalu poskušajo med drugim najti optimistične odgovore na črnogleda vprašanja evropske prihodnosti.