Nocoj: Kdo bo prižgal ogenj na Rožniku?

Ob tradicionalni spremljavi pesmi Zrelo je žito in pohodu kresnic je žirija pravkar zapustila klavzuro v Cankarjevi sobi.

sob, 23.06.2012, 18:08; spremenjen: 22:35

Vsi kresnikovi 
lavreati:

Nagrado kresnik so doslej prejeli Lojze Kovačič (dvakrat, drugega posmrtno), Feri Lainšček (dvakrat), Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Drago Jančar (trikrat), Andrej Skubic, Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, Alojz Rebula, Milan Dekleva,­ Štefan Kardoš, Goran­ Vojnović­ in Tadej Golob.

Nocoj bomo podelili 22. nagrado kresnik, Delove nagrade za najboljši slovenski roman preteklega leta.

22:35: Preberite utemeljitev žirije.

22:30: Potem ko mu je odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga izročila ček za pet tisoč evrov in je v spremstvu kresnic prižgal ogenj, se je začela glasbena poletna noč z Galom in Severo Gjurin.

22:25: Andrej E. Skubic je dejal, da je nagrade zelo vesel in stopil proti kresu.

22:20: Ob tradicionalni spremljavi pesmi Zrelo je žito in pohodu kresnic je žirija pravkar zapustila klavzuro v Cankarjevi sobi. Predsednik žirije Miran Hladnik je sporočil odločitev: 22. kresnika dobi andrej E. Skubic za roman Koliko si moja? »Šlo je na tesno,« je dejal Hladnik.

21:30: Cankarjev vrh na Rožniku je že skoraj v temi. Pred mikrofonom so nominiranci, ki jih spremlja vedno več obiskovalcev. Žirija še vedno za zaprtimi vrati!

21:15: Žirija razmišlja in tehta v klavzuri Cankarjeve sobe. Le kateri bo postal najboljši slovenski roman?

21:10: Pesniški gost v večeru romana je Ciril Zlobec, ki govori o iskanju skupne dvoedine ljubezni: »Ljubezen je tista, ki največ daje, ko tudi jemlje.«

20:45: Kdo nas vodi v kresno noč? Kresnice s praprotjo, ki ima nocoj čudežno moč, ljubezenska poezija v objemu glasbe, golaž, potica, plesalci in vprašanje, kateri je najboljši slovenski roman z letnico 2011.

20:40: Dan se počasi temni v kresno noč ...

20:35: Nominiranec Aleš Čar se nam je pridružil na Rožniku, nominiranke Cvetke Bevc ne bo.

20:30: Pod jasnim nebom se na Rožniku zbirajo ljubitelji literature, ki čakajo na odločitev žirije. To so zvonovi ravnokar pospremili v klavzuro Cankarjeve sobe. Dobro morajo namreč premisliti o svoji odločitvi. Med tem goste zabava kulturni program.

Cvetka Bevc je na poti, Aleša Čara še čakamo.

20:00: Praznik slovenskega romana, kot radi rečemo prireditvi Kresnik, se je na Rožniku začel ob 20. uri. Naslov celotne prireditve, ki je tudi tokrat v rokah režiserja Igorja Likarja, je Od ljubezni do ljubezni.

Večer bosta uvedla Gal in Severa Gjurin z zvočno-glasovno kompozicijo, nadaljevala pa jo bo Kresna pesem Svetlane Makarovič.

Rdeča nit prireditve bo slovenska ljubezenska lirika ob glasbeni spremljavi, pogovor z nominiranci za kresnika bosta vodili Katja Šulc in Tina Košir Mazi, vlogo prav posebnega voditelja Kresnika pa bo odigral Jure Longyka.

Ko bo dan potonil v noč, pa lahko pričakujemo odločitev kresnikove žirije, ki jo bodo malo po 20. uri k zadnjemu premisleku zaprli v klavzure Cankarjeve sobe.

Ponovno spomnimo, med kom in čim se bodo žirantje (dr. Miran Hladnik, predsednik, dr. Alojzija Zupan Sosič, Tina Vrščaj, Valentina Plahuta Simčič in Igor Bratož) odločali.

Cvetka Bevc: Potovci
Aleš Čar: O znosnosti
Zdenko Kodrič: Opoldne zaplešejo škornji
Andrej E. Skubic: Koliko si moja?
Lucija Stepančič: V četrtek ob šestih

Izbranec, izbranka bo prižgal(a) kres na Rožniku, odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga pa bo predala ček v vrednosti pet tisoč evrov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
skam

Čudno,da ni bilo Majerja.

27. junij 2012, ob 12:18:59
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej