Danes na Liffu: Sol zemlje

Režija: Wim Wenders, Linhartova dvorana ob 17. uri

Objavljeno
13. november 2014 17.41
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura

Dokumentarna fuzija je nastala iz materiala, ki ga je o brazilskem fotografu Sebastiãu Salgadu, dolgoletnem sodelavcu Magnuma, posnel Wim Wenders, kot tudi iz gradiva Salgadovega sina Juliana, prav tako režiserja, ki je očeta spremljal na potovanjih v Amazoniji, Sibiriji in Indoneziji. Obrodila je delo, v katerem je Wenders oba velikodušno podpisal kot režiserja, film pa je prejel posebno nagrado v Cannesu.

Salgado je najbolj znan po svojih ikonskih fotografijah rudnika zlata v brazilski Serra Peladi, ki so kot podobe Dantejevega Pekla nastajale od leta 1973. Z njimi Wenders odpre pripoved o izjemnem fotografu in humanistu, ki je v svojih dolgoletnih projektih, ki so se zaokrožili v knjižnih publikacijah in na razstavah, beležil nepopisno lakoto in umiranje v Etiopiji, neznosne pogoje delavcev sveta, naravno katastrofo v Kuvajtu po Husseinovem zažigu naftnih vrelcev, vojno opustošenje v nekdanji Jugoslaviji in genocid v Ruandi, masakre in razčlovečenja, ki so mu zaradi nepredstavljivega in nedojemljivega zla zlomile sleherno vero v človeka in človečnost.


Zatekel se je na staro očetovo brazilsko kmetijo, ki jo je uničila suša, erozija zemlje in izkrčenje gozdov. Z ženo Lelio, ki je od samih začetkov steber vseh njegovih projektov, sta začela pogozdovati pobočja, zasadila dva milijona dreves 170 različnih vrst in področje preobrazila v naravni rezervat z izobraževalnim centrom za zaščito okolja Instituto Terra.

To ga je vzpodbudilo, da se je odpravil na svoje zadnje epohalno potovanje po najbolj oddaljenih predelih planeta v Sibirijo, amazonske pragozdove, puščavo Kalahari, Papuo Novo Gvinejo in neokrnjeno lepoto planeta, naravo, ljudi in živali prelil v projekt Genesis.

Wenders je njegov odkrit občudovalec, ki svojo prvoosebno pripoved prepleta s pogledom in spomini Salgada ter njegovih najbližjih. Mojstrsko prelivanje črnobelih in barvnih podob se je zlilo v subtilno in tenkočutno zgodbo o moči umetnosti in njene ustvarjalne sile nasproti zlu in uničevanju, v zgodbo, ki vrača vero v človečnost in humanost, v moč posameznika in veličino lepote. Kajti kaj je sol zemlje? Wenders odgovarja: Človek.