Julijana Bizjak Mlakar bo zamenjala državnega sekretarja

Namesto Antona Peršaka na mestu državnega sekretarja v kabinetu ministrice kmalu mag. Igor Teršar.

Objavljeno
03. februar 2016 17.32
Igor Bratož
Igor Bratož

V dobro obveščenih kulturniških krogih je danes zaokrožila novica, da bo ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar na mestu državnega sekretarja v njenem kabinetu Antona Peršaka v kratkem zamenjala z mag. Igorjem Teršarjem, doslej dolgoletnim direktorjem Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Anton Peršak, režiser, komparativist, pisatelj, avtor šestih odmevnih leposlovnih del in niza radijskih in televizijskih iger, angažiran publicist, član Demosa, soavtor tako imenovane pisateljske ustave in poslanec prvega sklica Državnega zbora, župan, državni svetnik, in predsednik Društva slovenskih pisateljev in tudi Slovenskega centra Pen, (in še zmeraj trzinski občinski svetnik), je bil na mesto državnega sekretarja imenovan oktobra 2014. Z ministrstvom bo v drugi vlogi sodeloval še naprej.

Že ob Peršakovem imenovanju se je kot kandidat za to mesto omenjal direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) mag. Igor Teršar. Po sestanku z ministrico za kulturo je bilo drugače: »Bil sem resen kandidat,« je povedal takrat, »a je polje, ki ga pokrivam, tako obsežno, da je bolje, da se mu v celoti posvetim.«

Nekdanji profesor nauka o glasbi in klarineta na glasbeni šoli v Trebnjem je bil na JSKD od leta 1998, najprej kot samostojni svetovalec za glasbeno dejavnost, pozneje kot pomočnik direktorja za področje programa in od leta 2002 kot direktor. Za novi štiriletni mandat ga je vlada imenovala sredi leta 2014.