Mišo Kontrec: RTV nas onemogoča, ker smo Cigani

Mladi in stari prebivalci romske vasi Pušča v nedeljo zvečer niso skrivali razočaranja, da se njihova glasbena skupina Langa in Manca Špik niso uvrstili na 54. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki bo maja v Moskvi.

Objavljeno
02. februar 2009 16.54
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Pušča - Mladi in stari prebivalci te romske vasi v nedeljo zvečer niso skrivali razočaranja, da se njihova glasbena skupina Langa in Manca Špik niso uvrstili na 54. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki bo maja v Moskvi. Vsi, ki so nastope na finalnem večerju letošnje Eme spremljali na velikem platnu v še nedograjenem večnamenskem prostoru sredi vasi, so se tolažili pač s tem, da so Langa in Manca Špik dobili največ točk (12) in največ glasov ljudstva - več kot 22.000, kar je štirikrat več, kot zmagovalna skupina Quartissimo.

Zato pa Langa od mednarodne strokovne komisije ni dobila niti enega glasu in je na koncu z dvanajstimi točkami ljudstva zasedla šele peto peto mesto s pesmijo Zaigraj muzikant. Romi po nedeljski razglasitvi rezultatov na Emi, ne verjamejo več v naključja, povezano z skupino Langa, ki je iz njihove vasi. Na lanski Emi je Lango z razliko nekaj glasov premagala Rebeka Dremelj, na letošnji Emi pa je za njen popolni poraz poskrbela kar strokovna žirija.

Komisija pesmi Zaigraj muzikant ni dala niti ene točke, kar se je zgodilo le še trem drugim izvajalcem. Član skupine Mišo Kontrec je včeraj za Delo povedal, da se mu zdi zelo nenavadno, da pesem, ki jo ljudstvo uvrsti na prvo mesto z velikansko prednostjo pred drugimi, ne dobi niti ene točke od strokovne žirije. Povedal je še, da bo počasi začel verjeti v to, da jih RTV Slovenija, ki jih je sicer povabila na letošnjo Emo, načrtno onemogoča samo zato, ker je Langa ciganska glasbena skupina.