Novice iz Fantazije: Kako se spremeniti v orka? Nič lažjega

Prva in najpomembnejša stvar pri izdelavi je motiv maske - mi smo ga črpali iz filma Hobit.

Objavljeno
20. januar 2015 13.48
Anže Bizjak
Anže Bizjak

Marsikdo si je kdaj v svojem življenju ogledal  film v katerem je občudoval  nezemeljsko, nadnaravno, fantazijsko bitje in si ob tem dejal: »To bi pa lahko bil letos za maškare!« Številni takrat sicer pomislijo predvsem, v kateri trgovini bi lahko kupili takšen kostum.

Člani KUD Ampus vam bomo pokazali, da lahko masko svojega priljubljenega bitja z malo iznajdljivosti in ročnih spretnosti izdelate kar doma.

Predpriprava: V našem primeru smo se odločili izdelati nekaj orkovskih mask po vzoru trilogij Gospodar prstanov in Hobit. Ideje za videz dveh mask smo črpali iz lastne domišljije, eno pa smo naredili po modelu filmskega lika, belega orka Azoga. Vire smo črpali predvsem iz spletnega brskalnika in neposredno iz filma.

Prva in najpomembnejša stvar pri izdelavi je motiv maske. Ko si izberemo želeno podobo, jo najprej izrišemo na list papirja ali pa kar natisnemo fotografijo, ki smo jo našli na spletni strani. Na doprsni model človeške glave, ki naj bo realne velikosti, z glino izoblikujemo 3D model, ki naj bo čimbolj podoben naši predlogi.

Ko imamo dokončan pozitiv iz gline se lotimo izdelave mavčnega kalupa (več o izdelavi kalupov si oglejte na Youtube). Če bi želeli kalup uporabiti za izdelavo večih kopij določene maske, mavčnega kalupa ne priporočamo, saj je ta primeren največkrat zgolj za enkratno uporabo. V tem primeru bi bilo smiselno poiskati drug material za izdelavo kalupa.


Izbira primernega materiala: Zelo pomembna pri izdelavi maske je izbira pravega materiala. Žal pri nas v Sloveniji specializirane trgovine za ta namen ni, a lahko uporabimo nekatere približke, kot sta tekoči ali zgoščeni latex. Profesionalne materiale bi potrebovali predvsem za izdelavo mask, pri katerih bi želeli, da se popolnoma prilegajo obrazu in tudi delujejo in se premikajo v skladu z njim. Mi smo uporabili materiale iz domačega tržišča, torej zgoščen in tekoči latex, ki ju lahko med seboj tudi kombiniramo.


Izdelava maske: Ko imamo izdelan negativ maske (kalup) in izbran primeren material lahko pričnemo z izdelavo pozitiva (maske). Poskrbimo, da je mavčni kalup dobro očiščen in suh, hkrati očistimo tudi model glave. Zaželeno je da ju premažemo z ločevalcem, ki bo poskrbel, da se nam maska ne bo sprijela z njima in bomo tako celo brez težav lahko sneli iz kalupa in modela.

Če imamo na negativu predele, kjer bo maska debela tudi do več kot en centimeter, priporočamo, da debelejše predele predhodno večkrat premažete z lateksom, pustite, da se posuši in postopek ponovite tolikokrat, dokler ne dosežete skoraj želene debeline. Če je kalup večdelen, ga sestavimo, položimo čez model glave in skozi za to namenjeno odprtino zlijemo latex. Počakamo dan, dva (odvisno od lastnosti izbranega materiala), da se latex posuši in nato kalup razdremo ter iz modela glave snamemo masko.


Končna obdelava: Masko, vzeto iz kalupa, očistimo in ji dodamo še dodatke, kot so lasje, uhani in razni drugi tujki. Pobarvamo z barvami, ki nam jih priporoča prodajalec latexa. Lahko tudi najprej pobarvamo in nato dodajamo druge stvari. V primeru, da se nam barve ne primejo na masko ali pa barvna plast poka, je najbolje, da uporabimo naslednjo tehniko: Podložimo z vodo, v kateri raztopimo sladkor, ter na to podlago naredimo make up, ki ga na koncu zaščitimo z lakom za lase.


Ko se posuši je maska pripravljena, da jo poveznemo na glavo.

Kulturno umetniško društvo AMPUS združuje mlade tržičanke in tržičane, aktivne člane pa imamo tudi izven naše občine. Naša posebnost je likovna kreativnost na področju izdelave fantazijskih kostumov in rekvizitov. Ustanovljeni smo bili spomladi leta 2013.