Ocene sezone so razburile gledališke direktorje

Kolegij gledaliških direktorjev je prepričan, da je strokovna komisija pri ocenjevanju dela gledališč svoje delo opravila nestrokovno.

Fri, 17.02.2017, 20:00

Na ministrstvo za kulturo (MK) je pred nedavnim prispelo jezno pismo, ki ga je podpisal Kolegij direktorjev slovenskih gledališč. V njem protestirajo proti določenim ocenam in mnenjem, ki jih je o programu in delu gledališč izrekla strokovna komisija za uprizoritvene umetnosti MK. Temu pismu je sledilo še pismo Društva gledaliških režiserjev, v katerem so ministra odzvali k odgovoru na prvo pismo.

Komisija je ocenjevala realizacijo programov v lanskem letu in predložene repertoarje za leto 2017. Ukvarjala se je tako s kvaliteto posameznih predstav kot z izvedbo predloženega repertoarja, komentirala izbiro posameznih režiserjev, ukvarjala se je s številom nekomercialnih prireditev v gledališčih, s številom gostovanj, z idejno-estetskimi usmeritvami posameznih gledališč, komentirala določene produkcijske zadeve, število obiskovalecev in podobno. Njene ugotovitve so tako pozitivne kot negativne, nekatera zapisana stališča pa so precej ostra.

Očitki o nestrokovnosti in nekompetetnosti

Direktorji slovenskih gledališč se z marsičem v ocenah ne strinjajo. Zmotile so jih denimo površnost in napake pri navajanju podatkov, »žaljive« izjave na račun ustvarjalcev, pomanjkanje referenc članov komisije, saj naj bi bili bolj teoretiki kot praktiki gledališča, njihovo nepoznavanje svetovnih gledaliških trendov, njihovo vtikanje v področja, ki niso v pristojnosti komisije, nejasnost kriterijev, na podlagi katerih so ocenjevali, poleg tega pa naj člani komisije sploh ne bi obiskovali gledališč.

Skratka, njihovo mnenje je, da je komisija, ki jo sestavljajo dramaturginja in kritičarka Vilma Štritof, gledališki kritik, dramaturg in nekdanji selektor Borštnikovega srečanja Jernej Novak in dramaturg in teatrolog Jacek Krištof Kozak, nestrokovna in nekompetetna, zato so pozvali ministra, da jo zamenja.

Za izjavo smo povprašali dva direktorja, ki sta pisala pismo ministru za kulturo. Predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroš Korenčan pravi, da zavračajo »pavšalne ljubiteljske zapise« ekipe, ki ni niti prestopila praga določenih gledališč. »Prepričan sem, da je kondicija slovenskega gledališča odlična. Glede na to, da so se pogoji našega dela zadnja leta vztrajno slabšali, se ponuja logičen sklep, da je naše vztrajanje na kakovostnih uprizoritvenih standardih posledica dobrega dela,« je povedal za naš časopis.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor