Recenzija knjige: Odločitev za tatarstvo

Jernej Županič: Tatar. LUD Literatura, Ljubljana 2016. 

pon, 20.03.2017, 21:00

Ob naslovu in uvodnih verzih pesniškega prvenca Jerneja Zupaniča ne moremo ne pomisliti na Tomaža Šalamuna in njegovo izselitev iz plemena, s katero je prišel na pesniško sceno.

Takole začne Županič: Moj oče je siv Tatar. Blatne / škornje obesi na klin koče. Dim / puha iz nozdrvi konja. Oči / imajo siv plesk trdega / jekla. / Ima sedem sinov in mene, / ki sem najmlajši in najljubši. Vzporednice s krutim in večnim svetom ostrih robov ter gradnjo kolibe iz prežrtih plošč gnusa se vzpostavljajo same.

V primerjavi s Šalamunovo gesto je Županičeva precej skromnejša, saj avtor jasno izpostavi zavedanje, da je le dedič avantgardističnega barbarsko izselitvenega izročila ter da v svoji poeziji lahko le poskusi na novo osvajati ozemlja, ki so jih pred njim vehementno osvojili drugi.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor