Baletni večer Favn – Carmen – Bolero v Mariboru

Drama SNG Maribor. Nocoj ob 19.30.

Objavljeno
02. marec 2017 18.22
V. U.
V. U.

V Operi in Baletu SNG Maribor bo ob 19.30 premiera baletnega triptiha, s katerim se bodo vrnili k znamenitim glasbenim delom prejšnjega stoletja – k suiti Carmen, ki jo je Rodion Ščedrin napisal po istoimenski Bizetovi operi, Debussyjevi impresiji iz Preludija k favnovemu popoldnevu in Ravelovemu Boleru –, in sicer v koreografijah Edwarda Cluga, Valentine Turcu in Šveda Johana Ingerja.

Clug je o svoji koreografiji Favna dejal, da »jasno evocira namere obeh avtorjev, tako Debussyja kot Nižinskega, saj se utelesi v lovu moškega 'lovca' in njegovem sanjarjenju o ženskem 'plenu'«, Carmen pa označujejo za baletni triler v enem dejanju, za katerega je Valentina Turcu ob koreografiji podpisala še libreto in koncept.

Mariborski baletniki so ti koreografiji odmevno predstavili na lanskem Dubrovniškem poletnem festivalu, njihov nocojšnji večer na domačem odru pa bo končal balet Walking Mad priznanega švedskega koreografa Johana Ingerja na glasbo Mauricea Ravela Bolero in Arva Pärta Für Alina. Koreograf ga je označil za »potovanje, v katerem se soočamo z lastnimi strahovi, hrepenenji in lahkotnostjo bivanja«. Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo nocoj dirigiral Simon Robinson.