Grešniki Hieronymusa Boscha zaplesali še na odru

Kanadska Compagnie Marie Chouinard se je mojstru severne renesanse ob 500. obletnici njegove smrti poklonila z nadrealističnim plesom.

Objavljeno
11. oktober 2016 18.13
V. U.
V. U.

Slikarski vizionar Hieronymus Bosch (1450–1516), avtor alegorij, polnih demonov, fantastičnih bitij, grozovitih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja, je bil ob letošnji 500. obletnici smrti deležen izjemne pozornosti predvsem na obeh osrednjih razstavah.

Prvo so mu postavili v Muzeju Severnega Brabanta v nizozemskem Den Boschu (oziroma s-Hertogenboschu), njegovem rojstnem kraju, drugo pa v Pradu v Madridu, kjer hranijo več njegovih osrednjih del na čelu z znamenitim Vrtom naslad.

A so se znamenitega mojstra severne renesanse spomnili tudi na plesnem odru. Kanadska koreografinja Marie Chouinard, ki je pri nas pred leti gostovala s predstavama Posvetitev pomladi in Body Remix/Goldbergove variacije, je v sodelovanju z organizatorji jubilejnega projekta iz Fundacije Hieronymus Bosch 500 njegov Vrt naslad s plesalci iz svoje skupine postavila na oder.

Vrt naslad se pred gledalcem odvije v treh dejanjih, v katerih se na odru ob glasbi Louisa Duforta izmenjujejo bleda in skoraj gola telesa, raznoliki meseni grehi, padec v svet skušnjav in seveda peklenske kazni.

Compagnie Marie Chouinard je nadrealistično predstavo premierno predstavila v Den Boschu, pred nekaj dnevi ponovila na festivalu Milanoltre v Milanu, v petek bo z njo v Bruggeju v Belgiji, 1. novembra pa znova v domači Kanadi, v Grand Théâtru de Québec.