Brez ravnatelja opere in drame tudi v Osijeku

Spet se ponavlja cirkus, ki se je lani začel v Splitu.

Objavljeno
03. februar 2014 11.57
Ratko Čangalović
Ratko Čangalović

Po Splitu in Zagrebu je tudi v Osijeku že nekaj časa prava zmešnjava v Hrvaškem ­narodnem gledališču (HNK).

Upravniku gledališča Božidarju Šnajderju je potekel mandat, gledališče pa sploh nima poslovnega ravnatelja, zato v njem trenutno ni odgovorne osebe, ki bi lahko zastopala ustanovo in podpisovala uradne dokumente. Spet se ponavlja cirkus, ki se je lani začel v Splitu, nadaljeval pa v Zagrebu. Tudi tam so ostali brez ravnatelja opere in drame.

Težave so se začele, ko se mesto in županija nista mogla dogovoriti, kdo bi moral postati novi upravnik gledališča. Mesto je za začasnega upravnika predlagalo vodjo trženja Draženo Vrselja, županija pa nekdanjega gledališkega upravnika Šnajderja. Toda ministrstvo lahko potrdi gledališkega upravnika, samo če se mesto in županija dogovorita in predlagata skupnega kandidata.

Politiki seveda niso hoteli uskladiti predloga, saj je HDSSB hotel podpreti predlog županije, v kateri vlada, večina v mestnem svetu – to so predstavniki strank koalicije Kukuriku in HDZ ter Neodvisna lista Anto Đapić – pa se s tem ni strinjala.

Napeto ozračje

Na seji je zavladala zmeda, ko je v sejno dvorano vstopilo nekaj zaposlenih HNK Osijek s sindikalnim predstavnikom na čelu, predsednik sveta Anto Đapić pa zaposlenim v operi in drami ni dovolil, da bi nagovorili člane sveta, zato so se slavonski politiki začeli prepirati.

V televizijskem dnevniku Hrvaške radiotelevizije so v prispevku iz Osijeka prikazali posnetek s sindikalno predstavnico iz Zagreba. Pred gledališčem je nagovorila zbrane zaposlene, takrat pa je skozi vrata gledališča vstopil osiješki župan Ivan Vrkić, nesramno prekinil sindikalno predstavnico in zbranim povedal, da so ravnokar poslali sredstva za osebne dohodke vseh zaposlenih, ter grobo zaloputnil z vrati, še prej pa povedal sindikalni zastopnici, da lahko govori naprej. Sindikalna zastopnica se je zgrožena prekrižala. Cirkus se očitno nadaljuje.