Cirque du Soleil bo nastopil v dvorani Stožice

Ti izjemni kanadski cirkusantje bodo prvič pri nas imeli predstavo Varekai 14. in 15. oktobra

Objavljeno
31. avgust 2016 16.50
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Kanadska spektakelska skupina Cirque du Soleil, ki je definirala novodobni cirkus, bo 14. in 15. oktobra v dvorani Stožice našemu občinstvu predstavila tri izvedbe predstave Varekai. Premierno so jo izvedli v domačem Montrealu 24. aprila leta 2002. Od takrat si je ganljivo zgodbo o bitjih iz gozda, ki se začne z zgodbo o Ikaru, ogledalo že več kot 10 milijonov ljudi po vsem svetu na več kot pet tisoč predstavah. Tudi ta predstava, ki je ena od dvajsetih, kolikor jih trenutno izvajajo Cirque du Soleil na svetovnih turnejah, ima dih jemajoče virtuoze gibanja in plesa, čarobno koreografijo in več kot 600 različnih fantastičnih kostumov nastopajočih.

Beseda Varekai v romščini pomeni - karkoli, kjerkoli - in je posvečena večnim popotnikom, tako Romom, kot cirkusantom, ki vandrajo po svetu in iščejo pot, ki vodi v Varekai. Predstavo je režiral Dominic Champagne, oder je postavil Stéphane Roy, izjemen kostume pa oblikovala slovita japonska oblikovalka Eiko Ishioka. Na turneji za predstavo skrbi okoli sto ljudi, polovica je nastopajočih, drugi pa so tehnično osebje. Res so mednarodna zasedba, kajti člani imajo kar 19 različnih nacionalnosti.

Zgodba predstave je taka da v globinah gozda ob vulkanu obstaja čudovit svet Varekai, kjer je vse mogoče. Z neba se spusti osamljeni mladenič Ikar in zgodba se nadaljuje tam, kjer se znameniti grški mit kočna. Tu Ikar sreča v meglicah čarobnega gozda številna fantazijska bitja.

Cirque du Soleil je kanadsko zabavljaško podjetje iz Montreala, ki sta ga leta 1984 ustanovila nekdanja ulična izvajalca Guy Laliberté in Gilles Ste-Croix. Sprva se je ta skupina akrobatov imenovala The Waders. Ko pa so leta 1983 od kanadske vlade prejeli denar za delovanje v okviru proslavljanja 450-obletnice potovanja Jacquesa Cartiera preko Atlantskega oceana do obale, ki jo je poimenoval Kanada ter jo uradno odkril in priglasil za del Francije, se je vse spremenilo. Le Grand Tour du Cirque du Soleil je bila leta 1984 velik uspeh in po še enem letu sofinanciranja je Laliberté najel Guya Carona iz državne cirkuške šole, da bi jih oblikoval v pravi cirkus. Nastale so predstave z zgodbo in nastopajočimi vrhunskimi akrobati in ker v njem niso imeli živali, je tak način dela in organizacije definiral sodoben cirkus za sodobno občinstvo.

Sprva je leta 1984 skupina štela 20 uličnih artistov, danes pa povezuje več kot 1300 artistov iz več kot 50 držav iz celega sveta. Svoje predstave so uprizorili že v več kot 400 svetovnih mestih in navdušili več kot 160 milijonov oboževalcev.