Compagnie Käfig

Cankarjev dom, Ljubljana. Plesna predstava ob 19.30.
Fotografija: Compagnie Käfig. FOTO: © Laurent Philippe
Odpri galerijo
Compagnie Käfig. FOTO: © Laurent Philippe

V Cankarjevem domu bo s predstavo Piksel gostovala francoska večmedijska skupina Compagnie Käfig. Predstava Piksel je večmedijski plesni spektakel, kjer se združijo in prepletajo sodobe tehnologije z izvajanjem plesalcev, cirkuških artistov in hip hop plesalcev.

Gre za mejno točko združitve in prepleta sodobne tehnologije ter igralčevega telesa, v enovito celoto, kjer pa vsi ustvarjalci ohranjajo svojo primarnost. Kot pravijo organizatorji, je predstava prava paša za vsa čutila, hkrati pa izredno pomenljiva pripoved o tem, kam ob visokem tehnološkem ritmu pravzaprav plešemo.


Iskanje stičnih točk med zvrstmi


Compagnie Käfig je leta 1996 ustanovil režiser in koreograf Mourad Merzouki, ena ključnih osebnosti francoskega in mednarodnega plesnega hiphoperskega dogajanja v devetdesetih letih, ki je v tem času začel iskati stične točke med različnimi zvrstmi.

Danes deluje na križišču različnih ustvarjalnih področij. Njegova dela praviloma bogatijo elementi sodobnega cirkusa, borilnih veščin, plesa, upodabljajočih umetnosti, predvsem pa sodobne tehnološke rešitve. Leta 2009 je postal vodja Narodnega koreografskega centra iz Créteila in Val-de-Marna, v katerem poleg plesne produkcije skrbi za izobraževanje mlajših plesnih generacij ter zagotavlja tehnično in izobrazbeno pomoč neodvisnim ustvarjalcem.

Komentarji: