Deloskop izpostavlja: Deveti Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Lutkovno gledališče Maribor. Od 13.  do 16. 9.
Objavljeno
12. september 2017 19.42
M. V.
M. V.

V Lutkovnem gledališču Maribor bo med 13. in 16. septembrom bienalno srečanje slovenskih lutkovnih ustvarjalcev v organizaciji Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije in LGM.

Osrednji nacionalni festival predstavlja širši domači in tuji strokovni javnosti izbor produkcije slovenskega lutkovnega gledališča in hkrati ponuja možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja.

Olga Vujović, selektorica 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, je izmed 53 prijavljenih v tekmovalni program uvrstila devet predstav. Med njimi Čuk na palici (Kulturni zavod Kult/Nika Bezeljak/Laura Zafred); Sanje o zvezdi (LGM), Bi se gnetli na tej metli? (LGL), Zverinice iz stripa (Pripovedovalski variete/Stripburger/Forum Ljubljana), O dečku in pingvinu (LGM/Mini teater/Moment), Medved in mali (LGL), Za petimi gorami (Hiša otrok in umetnosti/LG FU-FRU), Kaj pa če … (LGM) in Karelčkove zgodbice (LGL).

V spremljevalnem programu si bo mogoče ogledati predstave Virginija Volk (LGL), Viktorija 2.0 (Moment in GT22) in predstavo Peter Kušter (SNG Nova Gorica).

V sklopu festivala napovedujejo še okroglo mizo o statusu samozaposlenih v kulturi, pogovore o predstavah, predstavitev knjige Edija Majarona Vera v lutko, dve razstavi, umetniško inštalacijo ter televizijski film o Milanu Klemenčiču.

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Morana Dolenc, lutkarica in teatrologinja, režiser Tin Grabnar in Nika Leskovšek, ki trenutno deluje kot raziskovalka asistentka na AGRFT.