Deloskop izpostavlja: Družinski parlament

Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko. Premiera,  12. 1., ob 20. uri.

Objavljeno
11. januar 2017 19.56
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili komedijo Cristine Clemente Družinski parlament.

Katalonska dramatičarka, scenaristka in režiserka se je v delu osredotočila na družino z dvema odraščajočima otrokoma, v kateri se staršem zdi zelo pomembno soodločanje.

Tako potekata vzgoja in organizacija življenja znotraj družine po načelih demokracije. Imajo lastno ustavo, zakone, določajo proračun, plačujejo davke in delujejo kot država v malem. Zapletati pa se začne, ko se hči nenadoma ne strinja več z ustaljenim sistemom in začne zahtevati spremembe.

V predstavi se avtorica izjemno duhovito poigrava z vzorci zapletov znotraj sodobnih parlamentarnih demokracij, kjer se prav tako srečujejo s krizo, varčevalnimi ukrepi, osebnimi interesi, karierizmom, lobiranji in korupcijo.

Komedijo Družinski parlament bodo v Sloveniji uprizorili prvič. Na oder Mestnega gledališča ljubljanskega jo je postavil Primož Ekart, v vlogi staršev nastopata Tanja Dimitrievska in Jožef Ropoša, otroka Rikija in Ano interpretirata Jernej Gašperin in Lena Hribar, študenta Wolfganga pa Domen Valič.