Deloskop izpostavlja: Front@ sodobnega plesa

Murska Sobota, več prizoršč. Od 1. do 3. 9. Nocoj Gledališče Park ob 18. in 21. uri.

Objavljeno
31. avgust 2016 19.57

Zavod Flota pripravlja v Murski Soboti med 1. in 3. septembrom festival sodobnega plesa. Kot napovedujejo organizatorji, bo potekal pod motom »toliko talenta«, saj je tokratni festivalski pogled usmerjen na telo, ki presega samo sebe.

V Gledališču Park ga bosta nocoj odprli dve predstavi: ob 18. uri Železno modra (»Silver Blue«) avtorja Milana Tomašika, ki jo zaznamujeta fizičnost in izjemna koreografska ekspresivnost, ter ob 21. uri Relikvija (»Relic«) grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa, ki se v predstavi loteva sodobnih razmejevanj med različnimi oblikami performativnih umetnosti.

V petek bosta v improvizirani predstavi V iskanju mirovanja nastopila Jurij Konjar in Martin Kilvady, v soboto pa bo skupina Anton Lachky Company nastopila s predstavo Stranski učinki.

Že drugo leto bodo ponudili vsebine za otroke in mladino. Med njimi na risbah temelječo vizualno plesno-gledališko predstavo Kric krac, to sem jaz!. Že tradicionalno se bodo predstavili dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana in Šole za sodobni ples Ane Maletić (HR) ter mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1.

V teoretskem delu festivala pripravljajo okroglo mizo o sodobnem plesu »na robu«, z naslovom Ples in performans v Rovtah II, ki jo bodo vodili avstrijska publicistka Ingrid Türk Chlapek, nemški teatrolog dr. Franz Anton Cramer in slovenski koreograf Matjaž Farič. V programu so namenili prostor tudi predstavitvi Začasnega plesnega arhiva, ki ga bo predstavil njegov ustanovitelj Rok Vevar – kritik, publicist in zgodovinar na področju uprizoritvenih umetnosti. Pogovore o predstavah bo vodila dr. Andreja Kopač.