Deloskop izpostavlja: Glorious!

Mariborska glasbena komedija o operni divi brez posluha nocoj ob 19.00 in jutri ob 19.30 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Objavljeno
29. december 2016 19.37
V. U.
V. U.

Florence Foster Jenkins, najslabša sopranistka vseh časov, ki letos ni osvojila le kinematografov – v britanskem filmu režiserja Stephena Frearsa z Maryl Streep v glavni vlogi –, pač pa tudi oder Drame SNG Maribor, bo nocoj in na jutrišnji silvestrski predstavi poskušala prepričati še ljubljanski Cankarjev dom.

Glasbena predstava po resnični zgodbi ameriške operne navdušenke Florence Foster Jenkins (1868–1944), ki si je goreče želela osvojiti operne odre, čeprav ni imela ne pevskega daru ne posluha, temelji na sodobnem besedilu britanskega dramatika Petra Quilterja, uprizoritev pa je rezultat sodelovanja med mariborsko dramo, opero in baletom.

Režiral jo je hrvaški režiser Krešimir Dolenčić, v glavni vlogi nastopa Nataša Matjašec Rošker, gledalci bodo lahko nocoj ob 19. uri in jutri ob 19.30 tudi v Ljubljani primerjali, katera bolje »fuša«. Streepova na platnu ali Nataša Matjašec Rošker v živo?

Kot je v Delovi kritiki zapisal Peter Rak, je naša igralka talent in smisel za humor izrazila v popolnosti. Njeno »petje« je res spominjalo na počen, kovinski, vreščeče kokodakajoč ter neartikuliran glas gospe Jenkins.