Deloskop izpostavlja: Hobit

Ljubljana, Cankarjev dom. 6. 12., ob 18. uri.

Objavljeno
05. december 2017 19.43
M. V.
M. V.

V Cankarjevem domu bodo nocoj ob 18. uri premierno uprizorili otroško opero Hobit, ki jo je kanadski skladatelj Dean Burry ustvaril po istoimenski knjižni uspešnici Johna Ronalda Reuela Tolkiena, angleškega mojstra fantazijskih zgodb.

Roman pripoveduje o skromnem, zapečkarskem hobitu Bilbu Bogataju. Ravnodušen do avantur onkraj domačega praga se pusti prepričati modrecu Gandalfu, naj se poda na nepredvidljivo pustolovščino s škrati. Ti želijo osvojiti izgubljeni zaklad, ki ga čuva zmaj Smaug. Bilbo se v akciji spremeni v neustrašnega junaka, ki odkrije, da je bolj pogumen, kot bi si celo sam sploh kdaj mislil.

Opero za otroški zbor, bariton in manjši komorni ansambel je skladatelj Dean Burry napisal za Kanadski otroški operni zbor in je bila prvič izvedena leta 2004 v Torontu.

V Cankarjevem domu jo bo ob 80. obletnici prvega izida romana v slovenskem jeziku v režiji Nane Milčinski izvedel mladinski zbor Glasbene matice in študentov Akademije za glasbo v Ljubljani. Premiere se bo udeležil tudi skladatelj, saj bo to prva neangleška izvedba tega dela.

Opero za otroke in mladostnike, stare od 9 do 14 let, si bo mogoče ogledati med 6. in 9. ter 29. decembra, prihodnje leto pa še januarja in marca.