Deloskop izpostavlja: Kronanje Popeje

Drama SNG Maribor. Petek, 11. 3., ob 19.30.

pet, 11.03.2016, 06:00


V mariborski operni hiši bodo nocoj premierno uprizorili zadnjo opero Claudia Monteverdia Kronanje Popeje.

Monteverdi (1567–1643) je opero dokončal leto pred svojo smrtjo, praizvedena pa je bila verjetno med karnevalom v beneškem gledališču Teatro Santi Giovanni e Paolo.

V zgodnjebaročni mojstrovini je skladatelj prvič v zgodovini uporabil libreto, ki se opira na resnične zgodovinske dogodke. Njegov avtor, Giovanni Francesco Busenello, se je pri snovanju drame o ambiciozni in prelepi Popeji, ki jo je Neron kljub nasvetu svojega mentorja in filozofa Seneke okronal za svojo cesarico, oprl na ohranjene zapise starorimskih zgodovinarjev.

Kot pravijo v gledališču, se v tem kompleksnem delu zrcali Monteverdijev izostreni občutek za glasbeno gledališče, ki je na stežaj odprl vrata čutni baročni operni ekspresiji brez odvečnega moraliziranja in vnaprejšnjega obsojanja erotičnih strasti in političnih manipulacij.

V Sloveniji so opero prvič izvedli v Ljubljani leta 1976. Tokratno postavitev je režiral Krešimir Dolenčič, izvedena pa bo pod taktirko Egona Mihajlovića. V naslovni vlogi Popeje bo nastopila Andreja Zakonjšek Krt, v vlogi Nerona pa Barbara Jernejčič Fürst.

Povezane novice

Osebna izkaznica: SNG Maribor – Opera in balet v sezoni 2015/2016
4. julij ob 12:00
Predstavljamo posebnosti in presežke prihajajoče sezone v kulturnih zavodih.
Prijavi sovražni govor