Deloskop izpostavlja: Madama Butterfly z Nacionalno operno hišo iz Pekinga

Cankarjev dom, Ljuibljana. Nocoj in jutri ob 20. uri.

Objavljeno
22. avgust 2017 17.35
V. U.
V. U.

Ansambel Nacionalne operne hiše iz Pekinga, ki je na Ljubljana Festivalu pred dvema letoma navdušil z opero Turandot, zadnjo opero Giacoma Puccinija z zgodbo, postavljeno v njihovo domovino, se na letošnjo 65. izdajo festivala nocoj in jutri, obakrat ob 20. uri, vrača s podobno priljubljeno starejšo opero istega skladatelja, katere dogajanje je postavljeno na Japonsko.

Z Madamo Butterfly, tragično zgodbo o ljubezni prevarane japonske gejše Čo Čo San, imenovane Butterfly. Opera je ob krstu leta 1904 v milanski Scali doživela polom z žvižgi, kmalu pa izjemen uspeh. V Ljubljani so jo prvič uprizorili že štiri leta zatem. Kot zapišejo na Ljubljana Festivalu, kitajska nacionalna operna hiša od ustanovitve leta 1952 skrbi za najvišjo raven profesionalnosti in vseskozi spodbuja razvoj novih glasbenih talentov.

Predstavo bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, eden najdejavnejših kitajskih dirigentov mlajše generacije. Leta 2006 je kot prvi Kitajec zmagal na mednarodnem tekmovanju orkestrskega dirigiranja v Grčiji, redno gostuje po svetu na opernih in simfoničnih dogodkih, na Ljubljana Festivalu je dirigiral že leta 2011. V glavnih vlogah bosta Yao Hong (Čo Čo San) in Li Shuang (Pinkerton).