Deloskop izpostavlja: Moški brlog

Slovensko ljudsko gledališče Celje. Premiera, 1. 12., ob 19.30.

Objavljeno
30. november 2017 18.30

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bodo nocoj ob 19.30 premierno uprizorili komedijo Kristofa Magnussona Moški brlog.

V Berlinu delujoči pisatelj, dramatik in prevajalec islandsko-nemškega porekla je ploden avtor, ki ga odlikujejo komičnost, lahkotnost in zabavnost. Svetovno slavo mu je prinesla prav komedija Moški brlog, v kateri se poigrava s številnimi moško-ženskimi stereotipi in z moške perspektive razkrije humoren pogled na odnose med moškimi in ženskami.

V Moškem brlogu je izpostavil sobotne obiske nakupovalnih centrov, kjer ženske uživajo, moški pa se zgolj pretvarjajo, da jim je mar za nakupovanje. Zato se trije prijatelji vsako soboto izmuznejo svojim ženam in si najdejo zatočišče v kleti nakupovalnega centra, kjer lahko počnejo »moške« stvari: pijejo pivo, poležavajo na kavču, spremljajo nogomet in se pritožujejo nad ženskami. V moški idili jih zmoti gasilec, ki jim najprej pojasni, da vse, kar počnejo, ni dovoljeno, potem pa se jim tudi sam pridruži.

Komedija je bila prvič uprizorjena leta 2003 v gledališču Schauspiel Bonn in postala velika uspešnica. Do danes jo je uprizorilo več kot 80 evropskih gledaliških hiš, po njeni predlogi pa so posneli tudi film.

V Celju jo je režiral Sandy Lopičić, vsestranski glasbeno-gledališki ustvarjalec: pianist, skladatelj, gledališki režiser in igralec, ki je za režijo songdrame Večno mladi v SNG Maribor prejel na Dnevih komedije 2016 nagrado žlahtni režiser, predstava pa je prejela še naziv žlahtna komedija po izboru strokovne žirije in po izboru občinstva.